Temel olarak pirinç, yulaf vb. tohum ve tatlandırıcılar, kuru meyveler, bal ve yağ içeren kavrulmuş bir kahvaltılık veya ara öğün çeşidi olan Granola, sağlıklı ve doyurucu olduğu için birçok tüketici tarafından oldukça tercih ediliyor.
Obeziteyle mücadele konusunda istikrarlı bir planlamaya giren ülkelerin tüketicilere en çok önerdiği ürünlerden olan granola kilo koruma, iştah bastırma ve sindirim sağlığını destekleyen yüksek düzeyde lif içeren ürünlerden oluşuyor. Aynı zamanda çeşitli markalar da granolayı farklı varyasyonlarla bizlere uzun zamandır sunuyor. E vitamini, mineraller ve omega 3 gibi diğer sağlıklı bileşenlerle yapılan granola genellikle yoğurt, bal, çilek, muz ile tüketiliyor.
Granola, kan basıncını ve kolesterolü düşürme, kilo verme girişimlerine yardımcı olma, sindirimi düzenleme, kalp sağlığı sorunlarını iyileştirme, cilt kalitesini arttırma ve diyabeti önleme gibi özelliklere sahip olduğu için son derece popüler bir atıştırmalıktır.
Üretimine tahıl bazında bakıldığı zaman granola pazarı yulaf, esmer pirinç, darı, karabuğday ve kinoa olarak bölümlere ayrılmıştır. Yulaf granola segmenti önemli pazar payını yüksek oranda elinde tutarken bu durumu kinoa ve kahverengi pirinç izliyor.
Aynı zamanda atıştırmalık bar olarak tüketilebilen granola bu segmenti, düzenli egzersiz yapan, sağlık bilincine sahip tüketiciler tarafından öğün yerine tercih edilerek popüler hale getirmektedir.
Kullanım veya uygulama bazında pazar, kahvaltılık unlu mamuller, salatalar, gratenler, meyve cipsleri, pudingler, kurabiyeler ve kekler olarak belli başlı bölümlere ayrılmıştır. Sağlıklı salataların yanı sıra sağlıklı kekler, kurabiyeler ve diğer unlu mamuller için artan pazar talebi, granola bazlı gıdalar için pazar büyümesini de aynı oranda hızlandırıyor.
Birçok ürünle lezzetlenebilen granola hindistancevizi, çikolata, muz, vanilya ve çilek gibi alternatiflerin en çok tercih edilen eşlikçisi konumunda yer almaktadır.