Küresel muz unu pazar büyüklüğünün, tahmin döneminde %6,5’lik bir CAGR pazar büyümeyle artarak 2028 yılına kadar 1,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Muz unu, yeşil muzdan hazırlanan bir tozdur. Geleneksel olarak muz unu, birçok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkede buğday unu yerine daha ucuz bir alternatif olarak uzun süredir kullanılmaktadır. Günümüzde yaygın olarak buğday unu yerine glütensiz bir ikame olarak veya çeşitli beslenme çalışmaları ve paleo ve ilkel diyetler gibi belirli yeme hevesleri tarafından teşvik edilen bir dirençli nişasta formu olarak kullanılmaktadır.
Muz unu, yeşil muzların eklenmesi nedeniyle çiğ iken orta derecede bir muz aromasına ve pişirildiğinde muz olmayan bir tada sahiptir. Aynı zamanda daha hafif buğday unlarına benzer bir dokuya sahiptir ve yaklaşık %25 daha az hacim gerektirir, bu da onu beyaz ve beyaz tam buğday ununun uygun bir alternatifi haline getiriyor.
Beslenme araştırmacıları ve diyetisyenler, muz ununun çok iyi ve faydalı bir dirençli nişasta kaynağı olduğunu keşfettiler.
Bireysel ürün için kullanılan kurutma tekniklerine bağlı olarak, muz unu yüksek dirençli nişasta seviyesine (>%60) veya düşük dirençli nişasta içeriğine (%10) sahiptir. Kaynatma yöntemi dirençli nişasta seviyesini azaltabileceğinden, muz unu, smoothie’lerde ve benzeri beslenme yöntemlerinde ham madde olarak kullanılabilir.
Ayrıca muz unu, glütensiz, keto, paleo veya herhangi bir sağlıklı gıda seçeneği için uygun olabilecek en yaygın unlardan biridir. Ayrıca, gelişmiş sindirim gibi bir dizi sağlık yararı içerir. Muz unu, buğday ununun aksine, muzdan elde edilen çeşitli besin ve vitaminleri içerdiğinden daha sağlıklıdır.