Küresel ısınma, iklim krizi, gıda yetersizliği, temiz suya ulaşım… Bu problemler, tüm dünyada kendini daha çok hissettirirken, sürdürülebilirlik çözüm için en önemli adımlar arasında yer alıyor. 12 markası, Türkiye’deki ve yurtdışındaki 40’tan fazla restoranıyla sektörün en önemli oyuncularından biri olan Akkomarka, gelecek nesillerin iyi yaşam hakkını dikkate alarak sürdürülebilirlik odağında hayata geçirdiği Sorumlu Restoran Hareketi’yle sektörde bir ilke imza atıyor. Günümüz kaynaklarının yarına da ulaşabilmesi için çalışan marka, şimdi de sürdürülebilir bir dünya için aynı duyarlılıkla hizmet veren Coca Cola İçecek ile yaptığı iş birliğiyle 10 bin fidanlık bir hatıra ormanı oluşturdu. Sivas’ın Zara ilçesinin Kumoğlu Köyü’nde 8 bin sarıçam ve 2 bin badem ağacından oluşan “Akkomarka-Coca Cola İçecek Hatıra Ormanı”, şehir protokolünün ve şirket yetkililerinin katılımıyla açıldı. 10 bin fidanlık orman, Akkomarka’nın tüm işletmelerinin karbon salınımını sıfırlamış olacak.
Türkiye’de kişi başı karbon salınımı 6,7 ton
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023’te açıkladığı “Sera Gazı Emisyon İstatistikleri 1990-2021” raporuna göre, 2021 yılı toplam sera gazı emisyonu 564,4 milyon ton olarak gerçekleşti. Kişi başı toplam sera gazı emisyonu ise 2020’de 6,3 ton iken, 2021 yılında 6,7 tona yükseldi. Toplam sera gazı emisyonlarında 2021’de en büyük payı yüzde 71,3 ile enerji kaynaklı emisyonlar alırken onu, yüzde 13,3 ile endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, yüzde 12,8 ile tarım ve yüzde 2,6 ile atık sektörü izledi.
Karbon ayak izini eksiye düşürdü
Sürdürülebilir bir dünya bilinciyle hareket eden Akkomarka, “karbon salınımı kadar ağaç dikme” ilkesiyle giriştiği hatıra ormanı projesiyle karbon ayak izini sıfırlamakla kalmadı, eksiye düşürdü.
Öncelikle Avrupalı girişimci ve yatırımcıların oluşturduğu, “ekolojik başarıyı ekonomik başarı”yla birleştirmeyi hedefleyen LFCA’nın “lfca.earth” sitesine gerekli bilgiler girilerek Akkomarka’nın tüm restoranlarının karbon salınımı ölçüldü. Markanın 38,6 ton olarak tespit edilen yıllık toplam karbon salınımıyla ilgili Ege Orman Vakfı ile görüşülerek dikilmesi gereken ağaç sayısı öğrenildi.
Tüm restoranlarda yenilenebilir enerji
Bir işletmenin en yüksek karbon adımlarından biri elektrik olduğu halde, bu oranın kendi restoranlarında “sıfır” çıktığını vurgulayan Akkomarka Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yeşilyurt, şunları söyledi: “IREC Sertifikalı olan tüm restoranlarımız iki yıldır elektrik enerjisini yenilenebilir kaynaklardan tedarik ettiği için bu oran bizde ‘sıfır’ oldu. Ege Orman Vakfı’nın hesaplamalarıyla tüm karbon salınımımızın sıfırlanması için yaklaşık 5 bin ağaçlık bir ormana ihtiyaç duyulduğunu öğrendik. Sürdürülebilirlik konusunda hassasiyetimizi bilen, önemli iş ortaklarımızdan Coca Cola İçecek de katkı sunmak istedi ve birlikte fidan sayısını 10 bine çıkararak bir hatıra ormanı kurmaya karar verdik. Ege Orman Vakfı’nın organizasyonuyla Sivas’ın Zara ilçesinin Kumoğlu Köyü’ndeki rehabilitasyon sahasında 10 bin fidanlık bir hatıra ormanı Akkomarka ve Coca Cola İçecek iş birliğiyle oluşturuldu. Günümüz kaynaklarının yarına da ulaşabilmesi için çalışmayı ilke edinmiş bir marka olarak enerjiden gıdaya, üretimden atık yönetimine birçok başlıkta önemli adımlar attık ve atmaya da devam edeceğiz.”
Geri dönüştürülebilir ambalajlarla her ay 1000 ağacı kurtarıyor
Sürdürülebilirliği odağına alan Akkomarka, Sorumlu Restoran Hareketi’yle Birleş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan “Temiz Su ve Sanitasyon”, “Sorumlu Üretim ve Tüketim”, “Erişilebilir ve Temiz Enerji”, “İklim Eylemi” gibi 17 hedefe de katkı sunuyor. Tüm işletmelerinde plastik kullanımını yüzde 99 azaltan marka, geri dönüştürülebilir paket servis ambalajları sayesinde her ay 1000 ağacı kesilmekten kurtarıyor.