Cargill’in yenilebilir katı ve sıvı yağlar portföyünün tamamı, 1 Ocak 2024 itibarıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) katı ve sıvı yağlarda endüstriyel olarak üretilen trans yağ asitleri (iTFA) için önerilen maksimum tolerans seviyesine uygun hale geldi. Cargill, DSÖ’nün önerdiği standart olan 100 gram katı/sıvı yağda maksimum iki gram endüstriyel trans yağ asidi (iTFA) oranını şu anda yasal zorunluluğun olmadığı ülkeler de dahil olmak üzere dünya çapındaki tüm yenilebilir yağ portföyünde uygulayan ilk küresel tedarikçi olarak bu dönüm noktasına ulaştı.
Cargill, Aralık 2021’de iTFA’ları katı ve sıvı yağ portföyünden çıkarma taahhüdünü duyururken, bu başarı onlarca yıllık çalışmanın yansımasıydı. Şirketin iTFA yolculuğu, erken inovasyon, sermaye giderleri ve kaynaklarına milyonlarca dolarlık yatırım ve binlerce Ar-Ge saati dahil olmak üzere çeyrek yüzyıldan fazla bir süreyi kapsıyor. Süreç boyunca Cargill, 400’den fazla müşterinin daha mutlu, daha sağlıklı yaşamlara katkıda bulunan besleyici ve lezzetli ürünler yaratmasına yardımcı oldu ve iTFA içeren 680 tondan fazla ürünü küresel gıda tedarikinden çıkardı.
PepsiCo’nun Baş Bilim Sorumlusu René Lammers, “Cargill’in tüm yağlarında endüstriyel olarak üretilen trans yağları azaltma taahhüdünün devam ettiğini ve son zamanlarda Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilen standartlarına uyma hedeflerine ulaştığını görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi ve ekledi: “Bu hamle, PepsiCo’nun aynı standardı karşılamak için gıdalarımızdaki iTFA’ları başarılı bir şekilde azaltmasıyla uyumludur ve endüstri ortaklarımızı, yiyecek ve içecek portföyümüzü gezegen ve insanlar için daha iyi olacak şekilde geliştirmek adına bu önemli girişimde bize katılmaya teşvik ediyoruz.”
Sadece son iki yılda Cargill, yağ işleme sırasında üretilen trans yağ miktarını azaltmak için tesisleri iyileştirmek amacıyla 8,5 milyon dolar daha yatırım yaparken, yaklaşık 25 ülkede 100’den fazla müşteriyle yakın iş birliği içinde çalışarak onların ihtiyaçlarını karşılayan yeni ürün çözümlerini yeniden formüle etti.
iTFA’lar çoğunlukla bitkisel yağların (PHO’lar) kısmi hidrojenasyonu yoluyla oluşuyor, ancak aynı zamanda yemeklik yağ rafinasyonu sırasında yüksek ısıl işlemle de oluşturulabiliyor. 2018’de DSÖ, toplam enerji alımının yüzde 1’inden daha fazla trans yağ alımının koroner kalp hastalığı olayları ve ölümle ilişkili olduğunu belirterek, 2023 yılına kadar iTFA’ların küresel olarak ortadan kaldırılması çağrısında bulundu.
Cargill’in Yenilebilir Yağlar Başkan Yardımcısı ve Kuzey Amerika Genel Müdürü Natasha Orlova, “Taahhüdümüzü yerine getirdiğimiz ve amacımızı yerine getirmemize yardımcı olduğumuz için son derece gururluyuz — dünyayı güvenli, sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde besliyoruz” dedi ve ekledi: “Mevcut iTFA mevzuatı olmayan ülkelerde bile bu endüstri liderliği adımını atmak, Cargill’in inovasyon ve deneyimini daha küçük üreticilere sunarken, daha büyük gıda üreticileri için tedarik zincirlerinde tutarlılığı sağlamaya yardımcı oluyor.”
Uyumluluğu sağlamak için Cargill, daha büyük gıda güvenliği ve kalite güvence programına iTFA’ları ekledi. Bu sistem tabanlı yaklaşım, birden fazla izleme, uyumluluk ve denetim katmanını içeriyor.
DSÖ, en son ilerleme raporunda, iTFA’ların kullanımını sınırlayan politikaların yalnızca dünya ülkelerinin 60 ‘ında uygulandığını ve küresel nüfusun yaklaşık %43’ ünü kapsadığını belirtti. Bu, dünyadaki tüketicilerin çoğunu sürekli iTFA tüketimi için risk altında bırakıyor. Rapor, büyük sıvı ve katı yağ tedarikçilerini “Cargill’in endüstriyel olarak üretilen TFA’yı küresel olarak gıda üreticilerine satılan ürünlerden çıkarmak için gösterdiği öncü çabalarını takip etmeye” çağırdı.1
Orlova, “Tüm küresel portföyümüz için DSÖ standartlarını tutarlı bir şekilde, her yönüyle taahhüt eden ve karşılayan ilk ve tek küresel yenilebilir yağ tedarikçisiyiz ve bu dönüm noktasıyla haklı bir gurur yaşasak da, DSÖ raporu çok fazla çalışmanın devam ettiğini vurguluyor” dedi. “Doymuş yağ seviyelerine dikkat ederken yalnızca iTFA tavsiyelerini karşılamakla kalmadık, aynı zamanda tüketicilerin en sevdiği yiyeceklerin tadını veya dokusunu ayırt edilebilir şekilde değiştirmeden de yapılabileceğini kanıtladık. Diğer sektör oyuncularını da liderliğimizi takip etmeye ve iTFA’ları tüm ürünlerinden çıkarmaya çağırıyoruz.”
Cargill ayrıca, özellikle şirketin taahhüdü sırasında iTFA düzenlemesine sahip olmayan ülkelerde, son iki yıl içinde endüstri çapında yeniden düzenlemeyi ilerletmeye yardımcı olmak için adımlar attı. Pakistan’daki eylemleri arasında Cargill, bir kamu bilinci kampanyası için Sustainable Development Policy Institute ile ortaklık kurdu. Malezya ve Meksika’da şirket, iTFA yeniden formülasyonunda deneyim ve uzmanlık paylaşırken, DSÖ en iyi uygulamaları hakkında farkındalık yaratmak için endüstri, akademik ve hükümet paydaşlarıyla etkileşime girdi.
1 “Countdown to 2023: WHO Report on Global Trans Fat Elimination,” World Health Organization, 2022. Şu adresten indirin: https://www.who.int/publications/i/item/9789240067233