Küresel perakende çikolata ve şekerleme pazarının 2024 yılı sonunda 128 milyar doların üzerinde olması bekleniyor. Barry Callebaut, önümüzdeki beş yılda yüzde 2 büyümesi beklenen bu dinamik pazarı kapsamlı bir araştırma ile mercek altına aldı.
Lider çikolata ve kakao ürünleri firmasının hazırladığı dördüncü Çikolata Trendleri Raporu öne çıkan trendlere ve tüketici tercihlerine ışık tutuyor. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl üç bölgeyi daha yerel olarak inceleyen araştırma hem küresel hem de Doğu Avrupa, Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Afrika bölgelerine özel yerel değerlendirmeleri içeriyor.
Tüketici fiyat artışlarına rağmen deneyimden ödün vermiyor
Araştırmaya göre son dönemde çikolata ürünlerinde görülen fiyat artışlarına tüketici iki şekilde tepki veriyor. Tüketicilerin yarısı (%54) fiyat artışına rağmen sıradan bir deneyim yerine premium, yüksek kaliteli çikolata satın alarak kendilerini şımartmaya devam ediyor. Buna karşılık, her 10 tüketiciden yaklaşık 7’si (%66) ödedikleri paranın karşılığını daha etkin alma beklentisinde. Bu grup toplu alım, perakendeci markasına geçiş gibi yöntemlerle fiyat-fayda dengesini korumaya çalışıyor.
Yoğun keyif: Haz tutkunları özel ve özgün çikolatalarla hayatı kutluyor
Hayatın tadını sonuna kadar çıkarmayı seven haz tutkunları, lezzet deneyimini de en yoğun şekilde yaşamak istiyorlar. Yaklaşık 12 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre her 4 tüketiciden 3’ü (%74) çikolatada yeni ve heyecan verici lezzetler arıyor. Bu yenilikler arasında dönemsel çeşitler ve sınırlı üretim ürünler gibi her yerde, her zaman bulunmayacak çikolatalar öne çıkıyor. Tüketicilerin üçte ikisi (%65) farklı dokulara sahip çikolatalı şekerlemeleri tercih ediyor, %70’i ise hem göze hem damağa hem de dokunma duyusuna hitap eden birden fazla doku ve tada sahip çikolatalarla duyularına bir ziyafet sunmak istiyor.
Lezzetin ardındaki hikaye de haz tutkunlarının önem verdiği bir diğer unsur. Tüketicilerin yüzde 61’i markanın hikayesini takdir ediyor, menşei veya üretimi ile ilgili hikayesi paylaşılan çikolataları daha kaliteli çikolatalar olarak görüyor.
Bilinçli Keyif: Tek çikolata, üç fayda
Her geçen gün bilinçlenen tüketiciler ise hem kendilerine hem de dünyaya iyi gelecek lezzetlerin peşinde koşuyor. Küresel olarak 4 kişiden 3’ü (%75) çikolatanın üç faydayı bir arada sunmasını bekliyor. Onlara göre çikolata hem lezzetli hem kendisi için sağlıklı hem de gezegenimiz için iyi olmalı.
Bu trend doğrultusunda tüketicilerin yüzde 77’si daha az şekerli çikolata istiyor, yüzde 10’u ise şekerden tamamen kaçınıyor. Bu talebe uygun olarak pazarda kakao yoğun çikolata seçenekleri artıyor.
Aynı şekilde doğal ve otantik içeriklere sahip, yapay katkı maddeleri içermeyen çikolatalar da oldukça revaçta. Tüketicilerin yarısından fazlası (%54) E kodlu içeriği bulunmayan, yapay tatlandırcı ve renklendiriciler içermeyen saf çikolatayı tercih ediyor. Tüketicilerin 10’da 4’ü (%41) vegan veya bitki bazlı çikolata ve şekerleme seçenekleri arıyor.
Çevre konusunda daha hassas olan tüketiciler ise sürdürülebilir ve etik bir şekilde üretilen çikolata arayışında. 2024 araştırmasına göre yaklaşık 3 kişiden 2’si çikolata üretiminde atık azaltımı, geri dönüşüm ve sürdürülebilirliği önemseyen, gezegenin geleceğine fayda sağlayan markaları tercih ediyor. Bunun yanında şeffaflık ve izlenebilirlik de tüketicilerin güvenini kazanmak için çok önemli.
Sağlıklı Keyif: Bedensel ve zihinsel sağlığı destekleyecek takviyeler
Sağlıklı Keyif trendi çikolatada daha hâlâ emekleme çağında olsa da tüketicilerin bu yönde talepleri ve ilgileri artıyor. Üstelik artık sağlıklı çikolata beklentisi şeker ve yapay içerik olmaması ile sınırlı değil. Hatta sağlıklı içeriklerle güçlendirilmiş bir çikolataya olan ilgi bir önceki döneme kıyasla yüzde 5 oranında artmış durumda. Tüketicilerin yüzde 74’ü hem besleyici hem de enerji verici atıştırmalıklar, yüzde 71’i ise zihinsel sağlıklarını destekleyen çikolatalar istiyor.
Her 10 kişiden 6’sıı ‘yüksek protein’ içeren çikolatayı cazip bulurken, çoğu sağlık meraklısı vitamin, mineral, lif, flavonol ve omega-3 gibi bileşenleri içeren, besleyici ürünler bekliyor.
Bölgelere göre çikolata tercihleri
Çikolata ile ilgili bu genel trendler bölgesel olarak küçük değişiklikler gösterebiliyor. Örneğin çikolatanın menşei ve içeriği konusunda Latin Amerika ile Orta Doğu ve Afrika’daki tüketicilerin yüzde 80’i daha fazla bilgi edinmek isterken, Kuzey Amerika’daki tüketicilerin sadece yüzde 55’i bunu merak ediyor.
Benzer şekilde premium çikolataya olan ilgi konusunda da bölgesel farklılıklar bulunuyor. Latin Amerika ve Orta Doğu ve Afrika’daki her 10 tüketiciden yaklaşık 8’i premium çikolatayı tercih ederken, bu oran Batı Avrupa’da her 10’da 6’ya düşüyor.
Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika, Asya-Pasifik ve Doğu Avrupa’daki her 10 tüketiciden yaklaşık 8’i, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’daki her 10 tüketiciden 6’s sağlıklı çikolata arıyor. Lezzet, iyilik ve sürdürülebilirlik olmak üzere üç faydayı bir arada isteyen bölgeler ise Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika ve Doğu Avrupa.
Barry Callebaut yenilikçi ürünleriyle trendlerin nabzını tutuyor
180 yılı aşkın deneyimiyle Barry Callebaut , portföyünü yaptığı bu araştırma sonuçlarıyla paralel seçeneklerle yeniliyor ve zenginleştiriyor. İnovatif ürün ve çözümleriyle sektör profesyonellerine katma değerli çözümler sunarken, Cocoa Horizons sertifikalı kakao hammaddesi ile hem izlenebilir hem sürdürülebilir üretim yaparak gezegenin geleceği için de çalışıyor. FairTrade, Rainforest Alliance ve UTZ gibi diğer global sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak, müşterilerinin sürdürülebilirlik yolculuğunu destekliyor.