Geçtiğimiz yıllarda inovasyon ve teknoloji yatırımlarını kurduğu Ar-Ge Merkezi ile artıran UNO, ekmek sektörünün geleceğine ilham veren sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarıyla kamuoyunun takdirini kazanıyor.
Kurulduğu günden bu yana doğaya karşı sorumluluklarını yerine getiren UNO’nun “Akıllı Ambalaj” teknolojisi Sürdürülebilirlik Akademisi’nin düzenlediği Sürdürülebilir Gıda ile Türkiye İşveren Sendikası tarafından gerçekleştirilen Ortak Yarınlar tarafından ödüllendirilirken, “Rota Optimizasyon Algoritması ile Ekmek İsrafının Azaltılması Projesi” ise Gıda İçecek ve Tarım Politikaları Araştırma Merkezi’nin düzenlediği Gıda Plus Ödülleri’ne layık görüldü.
Türkiye’de herkesin hijyenik ve besleyici ekmeğe ulaşması hedefiyle 32 yıl önce yola çıkan UNO, bugün sürdürülebilirlik faaliyetleriyle sektöre öncülük ediyor. İlkini 2020’de kamuoyu ile paylaştıkları sürdürülebilirlik raporu başta olmak üzere bu alanda attıkları adımların tüm sektöre örnek teşkil edecek çok önemli bir yol haritası sunduğunu hatırlatan UNO Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO Vekili Evin Pehlivanlı, Türkiye’nin ve dünyanın yeşil geleceği için teknoloji odaklı uygulamaların kritik başarı faktörleri arasında yer aldığını söyledi. Pehlivanlı, sözlerine şöyle devam etti:
“UNO olarak sadece kendimiz için değil, tüketicilerimiz için de sorumluluk alıyor, onlar adına da sürdürülebilir ve atıksız bir Türkiye yolunda adımlar atıyoruz. Bu yolda da bizim için iki konu kritik başarı faktörlerimiz arasında; ambalaj ve israf. İlk olarak 2020 sonbaharında kullanmaya başladığımız, ambalajlarımızın geri dönüşüme girmeyip de kazara doğaya karışması durumunda, doğada iz bırakmadan sadece 24 ay içinde yok olmasına sağlayan oxo-biyo çözünür teknolojisi sayesinde bugün, kendi adımıza ambalaj atığı odaklı çevre kirliliği ihtimaline tamamen son verdik. Uzun yıllardır emek verdiğimiz ve nihayet 2021 yılında hayata geçirdiğimiz Rota Optimizasyon Algoritması uygulamamız sayesinde ekmek israfını bugün, üretimden satış aşamasına kadar geçen süreçte sektör ortalamasının %50 altına çekmeyi başardık. Benzer dijital sistemlerin tüm taze gıda sektörüne yaygınlaşması ülkemiz adına daha az gıda israfı, gıdanın ise geleceğini koruma altına almak anlamına geliyor. Doğaya karşı taahhüt altına aldığımız sorumluluklarımızı yerine getirerek elde ettiğimiz sonuçlar bizleri çok mutlu ediyor. Bu çıktılar aynı zamanda UNO’nun Ar-Ge çalışmalarında geldiği mesafeyi de çok iyi bir biçimde özetliyor.”
“Ambalaj atığı” söylemi akıllı ambalajla tarihe karıştı
d2w olarak kısaca ifade edilen oxo-biyo çözünür teknolojisi; hava, su, ısı ve gün ışığı ile temasa girdiği an itibariyle, ambalajın molekül bağları kırılmaya başlarken, bakteri üretimi ile ambalajda sürekli bir çözünme gerçekleşiyor. 24 aylık bir süre aralığında çürüyüp parçalara ayrılan Akıllı Ambalaj, karbondioksit, su ve biyokütle haline dönüşerek, geride hiçbir zararlı kalıntı bırakmadan adeta bir yaprak gibi doğada kayboluyor.
Ambalaj, gıdanın hijyenik bir şekilde ve bozulmadan üreticiden tüketicilere ulaşabilmesini sağlamak için en iyi çözümlerden biri. “Doğa Dostu Akıllı Ambalaj” teknolojisiyle UNO’nun hedefi sektöre iyi bir örnek teşkil ederek ve iyi ambalaj çözümlerinin yaygınlaşmasını sağlamak ve birikerek büyüyen plastik atığının önüne geçmek.
Ekmek israfını %50 düşüren rota optimizasyon algoritması
Akıllı Ambalaj’ın yanı sıra UNO’nun Ar-Ge çalışmalarının sonucu olan Rota Optimizasyon Algoritması Projesi, üretimden satış aşamasına kadar geçen süreçte ekmek israfını %50 oranında azaltmayı başardı.
UNO’nun geliştirdiği ve üretim ve satış süreçlerini dijitalleştiren algoritma bazlı yazılım, gerçeğe en yakın talep ve üretim eşleştirmesini yaparak, doğru üretim ve noktasal satış planlamasına imkân sunuyor.
Bu sayede tüketiciye satılmayarak iade edilen ekmek miktarı ile iade olarak alınan ve geri dönüşüme yönlendirilen ekmek oranı %50 azaldı.
Türkiye’de günde yaklaşık 14 milyon adet ekmeğin israf edildiği tahmin ediliyor. Bunun israfın yarısı tüketim noktalarında gerçekleşirken, diğer yarısı ise üreticiden satış noktasına uzanan tedarik zincirinde olduğu tahmin ediliyor. Gıda atığı özellikle ekmek gibi taze gıda kategorilerinde büyük bir problem.
UNO’nun gerçekleştirdiği proje ise, taze gıda tedarik zincirinde benzer dijital sistemlerin yaygınlaşması durumunda, tedarik aşamasında yaşanan atığın %50 oranında azaltabileceğini doğruluyor.
İyi ve sağlıklı beslenmeyi destekleyen, 3 fabrikasında ürettiği ekmekleri Türkiye’nin 81 ilindeki 50 bini aşkın perakende noktasına her gün ulaştıran UNO, teknolojiyi yoğun çalışmalarıyla sürdürülebilir üretim ve tüketimi güçlü bir biçimde desteklemeye devam ediyor.