Türkiye’deki Bolu fabrikası dahil olmak üzere, dünya çapında toplam 29 tesisinde ürettiği ürünlerle, her gün 100’ü aşkın ülkede milyonlarca sofraya ulaşan gıda lideri Barilla; 2022 yılı iş ve sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. Çalışmalarını insanların iyi ve sürdürülebilir gıdaya erişimi odağıyla yürüten Barilla, 2022 yılında da makarna, soslar ve unlu mamullerini iyileştirmek için yatırıma ara vermeden devam etti. Geçen yıl 40 yeni ürünü tüketicilerin beğenisine sunan şirket, ürünlerini geliştirmeyi ve yeniden formüle etmeyi sürdürdü. Barilla, geçen yıl farklı alanlarda yürüttüğü çalışmalar neticesinde global büyümesini sürdürürken, çevreye olan etkisini de azaltmaya devam etti.
Durum buğdayının yüzde 93’ü yerel çiftçiden
Sürdürülebilir tarım girişimlerini güçlü bir şekilde desteklemeye devam eden Barilla Grubu’nun tarım projelerine dahil olan çiftçi sayısı 9 bini aştı. Makarna satışında dünya liderliği devam eden şirket, yerel pazarlardan tedarik ettiği durum buğdayı oranını yüzde 93’e taşırken; çiftçilerin neredeyse yarısıyla (yüzde 47) iş birliğini sözleşmeli tarım anlaşmaları ile sürdürdü. Çeyrek asra yakın süredir Türkiye’de de sürdürülebilir ve sözleşmeli tarım çalışmalarını yürüten Barilla, 2022’de de yerel üretiminin yüzde yüzünü Türk buğdayları ile gerçekleştirirken, toplamda 42 bin dönüm sözleşmeli tarım alanına ulaştı.
300 olimpik yüzme havuzunu dolduracak su tasarrufu sağladı
İnsanların mutluluğunu ve bütünsel refahını ifade eden “Daha İyi Bir Yaşam İçin Yemek Keyfi” amacını benimseyen Barilla, 2022 yılında 2,1 milyon tondan fazla gıda üretimi gerçekleştirdi. Ürünlerinin yüzde 95’i düşük çevresel etkiye sahip olan Barilla, yayımladığı Sürdürülebilirlik Raporu’nda 2010’dan bu yana her ton bitmiş ürün başına sera gazı emisyonlarını yüzde 32, su tüketimini ise yüzde 24 azalttığını aktardı. Şirket 2022’de, 2010 üretim verilerine göre enerji verimliliği açısından dünya ve güneş arasında 4 araba yolculuğuna eşdeğer olan 132 milyon kg CO2 eşdeğeri emisyon ve 300 olimpik yüzme havuzunu dolduracak suya denk gelen 740 bin m3 su tasarrufu elde etti. Şirket yayımladığı raporda, kullandığı elektriğin yüzde 64’ünü Menşe Garantisi Sertifikalı yenilenebilir kaynaklardan elde ettiğini ve üretilen atıkların yüzde 91’den fazlasını geri dönüşüme kazandırdığını açıkladı. Şirket ayrıca ürünlerinde kullanılan yenilenmiş yüzde 100 geri dönüştürülebilir karton ambalaj ile yıllık 160 ton plastik kullanımını engelledi. Şirket, Türkiye’deki etkin çalışmalarına da devam etti. Barilla’nın Türkiye’deki su tüketimi son 10 yılda yüzde 35 oranında düştü, aynı dönemde karbon salımı ise yüzde 8 azaldı.
Yerel toplulukları desteklemek için 13 yılda 60 milyon Euro bağışladı
Sürdürülebilir tarımdan elde edilen ürün sayısını artıran Barilla Grubu, 13 yılda 500 ürününü yeniden formüle ederek doymuş yağ, tuz ve şeker miktarını azaltıp, lif içeriğini artırdı. Raporda daha yaşanabilir bir dünya ve herkesin iyi gıdaya ulaşması için alınan sorumluluklar da yer aldı. Faaliyet gösterdiği farklı ülkelerde toplam 3,2 milyon euro nakdi ve 3 bin 200 ton ürün bağışı ile yerel toplulukları destekleyen Barilla, 2010 yılından bu yana yaptığı nakdi yardımların toplamını 60 milyon euro, ürün bağışını ise 45 bin tona çıkardı. Grubun beslenme eğitimine dahil ettiği kişi sayısı ise 42 bine ulaştı.
5 yılda 1 milyar Euro yatırım yapacak
Değişen dünyada tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak, gelecek nesillerin daha iyi bir dünyada yaşamalarına yardımcı olmak amacıyla yatırımda hız kesmeyen Barilla Grubu, yayımladığı raporda gelecek 5 yılın yeni yatırım planını da açıkladı. Plan kapsamında önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyar euro yatırım yapacağını açıklayan şirket, yatırımın yarısını İtalya’da üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, sanayi varlıklarının yenilenmesi, Endüstri 4.0 teknolojileri, BT alt yapısının güçlendirilmesi ve “Daha İyi Bir Yaşam İçin Yemek Keyfi” taahhüdü kapsamında gerçekleştirecek. 2022 yılında gelirini 4.663 milyar euroya ulaştıran grup, yeni sürdürülebilir gıda çözümlerinin geliştirilmesini dünyanın en büyük açık inovasyon platformu olan Plug And Play’in iş birliğiyle destekleyecek.
“Hala yapacak çok işimiz var”
Barilla’nın faaliyete başladığı 1877’den günümüze Pietro Barilla’nın “Çocuklarınıza yedirmeyeceğiniz hiçbir şeyi üretmeyeceksiniz” prensibi ve tutkuyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Barilla Grup Başkan Yardımcısı Paolo Barilla, “İnsanların, lezzet, beslenme ve sağlık beklentilerini karşılarken aynı zamanda gezegenin kaynaklarını yeniden üretme becerisini destekleyecek ürünlere yönelik giderek artan talebe yanıt verebilmek için tarım, yetiştirme sistemleri, hammaddelerin bitmiş ürünlere dönüştürülmesi, paketleme, dağıtım ve tüketim zaman içinde evrildi. Biz de kurulduğumuz günden beri kendimizi aşma arzusuyla çalışmaya devam ediyoruz. Emin olduğumuz tek bir şey var: yapacak işimiz çok ama, tutkumuz da çok büyük,” dedi.
Barilla Grubu CEO’su Gianluca Di Tondo ise, “Bu rapor bizim ve ürünlerimizin, çalışanlarımızın ve iş yapma biçimimizin hikayesini anlatıyor. Eğer gezegenimize ve her birimize bir gelecek sunmak istiyorsak, hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Şirketimiz bu yolculuğa yıllar önce başladı ve zaman içinde attığımız minik adımlar büyük sonuçlar elde etmemize yardımcı oldu,” açıklamasını yaptı.