Barry Callebaut, 2030 yılına kadar tüm ürünlerinde çiftlik seviyesine kadar izlenebilirlik ve kakao dahil tüm içeriklerinin yüzde 100 sertifikalı veya onaylı olmasını da taahhüt ediyor. Sertifikasyon sadece bir başlangıç noktası olduğundan, sektör genelinde sürdürülebilirlik standartları ve programları oluşturmak sürdürülebilir hammadde tedariki için çok önemli. Bu nedenle Grup, süt ürünleri, palm yağı, hindistan cevizi ve fındık da dahil olmak üzere tedarik ettiği tüm içerikler için sürdürülebilirlik standartlarını tanımlamak ve uygulamak üzere son altı yıldır hem tedarikçilerle hem de sektör paydaşlarıyla iş birliği içinde çalışıyor. Bundan sonrasında da çalışmaya devam edecek.
Bu ek hedeflerle ilgili açıklama yapan Barry Calebaut Global Kakao Birimi Başkanı Steven Retzlaff Peter Boone, “Sektörde büyük bir dönüşüm başlattığımız Forever Chocolate hareketi, doğası gereği dinamik bir yapıda. Sürdürülebilir bir tedarik zincirinin gereklilikleri doğrultusunda programımız da sürekli gelişiyor ve dönüşüyor. Analizlerimiz ve uzmanlardan aldığımız danışmanlık neticesinde etkimizi güçlendirecek güncellemeler yaptık, hedeflerimizi 2025 yılının ötesine taşıdık. Ek hedeflerimiz planlı hareket etmeyi, kalıcı ve sistemli politikalar oluşturmayı ve yapısal değişikliği gerektiren uzun soluklu bir yolculuk. Bu sebeple kamu iş birliğine de ihtiyacımız var,” dedi.
“Forever Chocolate” ile son altı yılda alınan somut sonuçlar
Barry Callebaut, Forever Chocolate programı ile kakao ve çikolata üretimi zincirinde bir dönüşüm başlatarak, halihazırda birçok somut sonuca imza attı. Dünyanın önde gelen ESG derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan ölçümlemeler de Forever Chocolate’ın sürdürülebilir çikolatayı bir norma dönüştürme, kakao tedarikinin geleceğini güvence altına alma ve çiftçi geçim kaynaklarını iyileştirme konularındaki başarısını teyit ediyor.
Programının uygulanmaya başladığı 2016 yılından bu yana Barry Callebaut yaklaşık 250 bin kakao yaşam standartlarının yükselmesine destek olarak yoksulluktan kurtardı. Doğrudan kaynak sağladığı çiftçi gruplarının yüzde 81’inde çocuk işçiliğini önlemeye yönelik takip ve iyileştirme sistemlerini hayata geçirdi. Karbon emisyonlarını azaltmak ve etkin kaynak kullanımı için de çalışmalar yürüten Barry Callebaut’nun bir ton ürün başına karbon yoğunluğu yüzde 18’den fazla düştü. Grup doğrudan tedarik zincirindeki çiftliklerin yaklaşık yüzde 80’inde izlenebilirlik sağladı. Bu sayede bugün Barry Callebaut’nun sattığı 2 Üründen 1’i yüzde 100 sürdürülebilir çikolata veya kakao içeriyor.
Cocoa Horizons Vakfı ile iş birliği sürecek
Barry Callebaut, 2050’ye uzanan güncellenmiş sürdürülebilirlik yolculuğunda da kakao çiftçileri arasında işçilik ve girişimciliği destekleyen Cocoa Horizons Vakfı ile iş birliğini sürdürecek.
2016 yılından bu yana 122 milyon İsviçre Frangının üzerinde bir fon elde eden Grup, bu fonu çiftçilerin verimliliğinin ve gelirlerinin artırılmasına, çocuk işçiliğinin giderilmesine, ormansızlaşma ile mücadele edilmesine ve net sıfır emisyona ulaşılmasına yönelik faaliyetlerde kullandı.