The Organizing Committee of the Japan Olive Oil Prize bugün Tokyo’da düzenlenen ödül töreninde Japon Zeytinyağı Kalite Ödülleri(Joop) ve Joop Tasarım Ödülü’nü kazananları açıkladı.
JOOP 11 yıldır Japonya ve Asya’da mükemmel naturel sızma zeytinyağı üretimini teşvik etme amaçlayan, dünyanın en çetin ve önemli yarışmalarından biridir. 23 ülkeden 538 etiket bu yılki yarışmaya katıldı.
Finalist yağlar, üç panel lideri tarafından denetlenen ,dokuz sertifikalı uluslararası hakimden oluşan jüri tarafından kör tadıma tabi tutuldu: Konstantinos Liris (Yunanistan), Antonio G. Lauro (İtalya), Miciyo Yamada (Japonya).
Titiz seçim, PGI, DOP, Organik, Monovaryete, blend ve Aromalı kategorilerinde kazananları ilan etti. Alınan puana göre yağlar Best in Class, Gold ve Silver ödüllerine layık görüldü.
“JOOP, 11 yıldir, uluslararası markaların geniş katılımı, mükemmel bir jüri ve dikkatli bir seçimle Asya’nın önde gelen yarışması haline geldi. Bu yarışmada ödül alan bir naturel sızma zeytinyağının, Çin dahil Güneydoğu Asya’daki diğer ülkelerin yanı sıra Japon pazarına girme şansı yüksek olabilir.
Üreticiler için süreklilik önemlidir, her firmanın piyasada itibarını koruyabilmesi için her yıl 2 veya 3 önemli ödül alması gerekir.
Panel lideri Konstantinos Liris, Joop’un kesinlikle bu ihtiyaca cevap veren bir yarışma olduğunu söyledi.
JOOP’un bir parçası olarak, 4 yıldır JOOP Tasarım Ödülü yarışması, ürünlerinin kimliğini logo, etiketleme ve şişe tasarımı aracılığıyla iletmede öne çıkan üreticileri ödüllendirmektedir. Ayrıca bu yıl yarışmaya uluslararası üne sahip kreatiflerden oluşan bir jüri katılıyor: Hasuike Makio (Japonya), Ashizawa Keiji (Japonya), Araki Kosuke (Japonya), Bret Recor (ABD), Anselmo Tumpic (Hırvatistan), Giulio Iacchetti (İtalya) ), Yeşim Eröktem (Türkiye), Prompong Hakk (Tayland).
“İşimiz ödül töreni ile bitmiyor, büyük ölçekli dağıtımlarda tanıtım faaliyetlerinin koordinasyonu, fuar katılımları, Open Days gibi ithalatçılara yönelik ad hoc etkinliklerin düzenlenmesi ile yıl boyunca devam ediyor. Japonya’daki en prestijli aşçılık okullarında sızma zeytinyağı kültürünü tanıtmak için özel ustalık sınıfları,” diye yorumladı Japonya’daki İtalyan Ticaret Odası Genel Müdürü Davide Fantoni.
JOOP 2023 kazananları
Best of Country
Best of Argentina
Altos Limpios – Millan S.a
BEST OF Croatia
Coratina – Z.o. Červar
Best of Israel
Heart Notes Blend – Bvs Jerusalemoliveoil
Best of Italy
Cenzino Ogliarola Del Bradano – Azienda Agricola Vincenzo Marvulli
Best of Grecee
Ootopia Organic Koroneiki Single Estate Iliokastro – Mb Eleon
Best of Jordan
Maida Arbequina – Al Maida Agricultural
Best of Portugal
Gallo Ancestral Extra Virgin Olive Oil – Gallo Worldwide
Best of Spain
Oro Bailen Picual – Aceites Oro Bailen Galgon 99 Slu
Best of Tunisia
Parcelle 26 1ère Récolte – Parcelle 26 (hdmp)
Best of Türkiye
Oliva Malia Memecik – Malia Tarim Ltd
Best of USA
Olive Truck – Frantoio – Olive Truck
Menzione speciale:
Best of Creta
Terra Creta Organic Evoo – Melissa – kikuzaka Sa
En İyi Lezzetler
Terraliva Fusion – Terraliva (Italy)
En İyi Polifenoller
Fruttato Intenso – Oleificio Fam Sas (Italy)
Kazananlar Joop Tasarım Ödülü 2023:
- Midnight Picual – Tamir Farm (Israel)
- Dia Elis – Elis Land (Greece)
- Château D’estoublon Bouteillan – Sas Domaine D’estoublon (France)