Türkiye nareyinciye ihracatının liderlerinden Özler Tarım, TOMRA Food’un sunduğu teknolojilerin de katkısıyla sadece yerel değil dünya pazarı ile rekabet ediyor.
Yaş-meyve sebze sektöründe narenciye alanında lider olan Özler Tarım, dikey entegre üretim süreçleriyle ön plana çıkıyor. Özler Tarım, bahçede üretimden, işlemeye ve paketlemeye kadar tüm süreçleri bünyesinde yürütmesiyle Türkiye narenciye sektöründe ve uluslararası pazarda nadir firmalar arasında yer alıyor. İhracat hacmini her geçen yıl arttıran Özler Tarım, altyapısını geliştirmek üzere Spectrim C2IR optik görüntüleme platformu ve Inspectra2 şeker ölçüm modülüne sahip 8 hatlı TOMRA 5S boylama makinesi ile rekabet gücünü daha da arttırıyor.
Türkiye’de narenciyenin merkezi olan Adana’da faaliyetlerine devam eden Özler Tarım, ilk olarak 2021 yılında 8 hatlı bir TOMRA 5S boylama makinesi alımını ve kurulumunu tamamladı. Çok kısa süre sonra ikinci bir makinenin alım kararını verdiklerini belirten Özler Tarım Genel Müdürü Özbek Özler, açıklamasında; “Otomasyon kararı aldığımızda detaylı bir araştırma yaptık ancak tam o sırada pandemi dönemi başladı ve kısıtlı seyahat olanakları söz konusuydu. Bu nedenle yurt dışındaki partnerlerimizden ve iş ortaklarımızdan referans alarak, gerekli araştırmaları da tamamlayarak TOMRA Food’un teknolojilerine yatırım yapmaya karar verdik. Ancak önümüzü görebilmek adına toplam yatırımlarımızın sadece birinci ayağını gerçekleştirdik. Alacağımız sonuçlara göre iki, üç yıl içinde ikinci makinemize yatırım yapabileceğimizi ön görmüştük. Çok kısa bir zaman içinde hem TOMRA’nın teknolojilerinden hem de çözüm ortaklığından o kadar iyi sonuçlara ulaştık ki henüz üç ay geçmişken ikinci makinemizi sipariş ettik ve yakın zamanda da kurulumunu gerçekleştierdik. Bu yatırımlarımız sayesinde 35 yıllık geçmişe sahip Özler Tarım’ın kapasitesini bir senede iki katına çıkartmayı başardık,” dedi.
“Türkiye’nin narenciye ihracatında alışılmış pazarların dışına çıkarak fark yaratıyoruz”
Türkiye narenciye ihracatının yüzde 70’ini, Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu pazarlarını kapsıyor.
Özler Tarım’ın bu bölgelere ihracat oranının, şirketin ihracat tablosunun sadece yüzde biri olduğuna değinen Özbek Özler; “Özler Tarım olarak Türkiye’deki narenciye sektörünün yöneldiği genel pazarların dışında bir yönde pazarlamamızı yapıyoruz. Daha zorlu pazarlara yönelerek ülkemizin narenciye ihracat çizgisini de farklılaştırıyoruz. Özler Tarım ihracatının yüzde 50’si Avrupa, yüzde 30’u Japonya’ya gerçekleştirilirken yüzde 10’u Amerika, Kanada ve yüzde 10’u da diğer ülkeleri kapsıyor. Bu bölgelerin zorlu beklentilerini teknoloji altyapımızı güçlendirerek en ideal şekilde karşılıyoruz. TOMRA gibi global arenada alanında lider bir çözüm ortağımız olduğu için çok memnunuz. Ürünlerimizin sadece dış kalitesi değil, iç kalitesine de odaklanabiliyoruz,” şeklinde açıkladı.
“Özler Tarım olarak mottomuz, bir kutu portakaldan çok daha fazlası”
Dikey entegrasyonda dünyanın sayılı firmaları arasında yer alan Özler Tarım, portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi narenciye ürünlerini kendi bahçelerinde yetiştiriyor. Özler Tarım, toplamda 10 bin dönüm, narenciyede ise 5.500 dönüm üzerinde bir alanda gerçekleştirilen üretimlerinin gelişmesine rağmen artan ihracat potansiyeli nedeniyle yine süreçlerini takip edebildikleri 10 ayrı büyük yetiştiriciden de ürün temin ediyor. Özbek Özler, konuyla ilgili olarak; “Ürünlerimizin arkasında bahçede ürün yetiştiriciliğinden başlayan bir süreç takip ediliyor. Arka planda izlenebilirlik, gıda güvenliğimiz, sertifikasyonlarımız, teknoloji yatırımlarımız gibi özenli çalışmalar yer alıyor. Bu anlamda TOMRA’nın teknolojileri, operasyonel verimliliğimizin geliştirmesi ve güvenli gıda tedariki sağlamamıza destek oluyor,” diyor.
TOMRA Fresh Food Global Narenciye Kategori Direktörü Clinton Jeffries ise açıklamasında; “Türkiye temsilcimiz SARDAS ve periferik makine ve ekipman üreticisi ortağımız ICOEL ile birlikte, Özler Tarım’ın devam eden büyüme ve yatırım stratejilerinin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Operasyonları için Özbek Özler ve Özler Tarım ekibi ile en iyi çözümleri hassasiyetle değerlendirmek üzere dünya çapında birlikte çalışmak, geçtiğimiz 18 ayda keyif aldığımız bir ayrıcalık oldu. Özler Tarım’ın gelecekteki gelişimini ve Türkiye genelinde kesintisiz olarak büyüyen narenciye sektörünü desteklemeye devam edeceğimiz için çok heyecanlıyız,” diye belirtti.
Özler Tarım, TOMRA teknolojileri ile yeni pazarlara açılıyor
Özbek Özler; “Son beş senedir mevcut müşterilerimiz ile olan ihracatımızı yüzde 50 oranında artırırken aynı zamanda birçok yeni pazara giriş yaparak pazar payımızı süratle arttırıyoruz. 2021 yılında 65 bin ton narenciye ihracatı gerçekleştirilirken bunun 20 bin tonunu kendimiz ürettik. Bu gelişmeler, yüksek kapasitede dahi stabil olabilecek üstün kalite hedeflerimiz doğrultusunda bizi otomasyon yatırımına yönlendirdi. TOMRA görüntüleme, tasnif ve paketleme teknolojileri ile ürün kriterlerimizi istediğimiz şekilde seçerek tüm vardiyalarda işçilikten bağımsız olarak tutarlı yüksek ürün kalitesinde paketleme yapabilmeyi başardık. Yeni makine yatırımlarımız doğrultusunda önümüzdeki üç yıl içerisinde ortalama yüzde 50’lik bir büyüme ile toplam ihracatımızı 100 bin tonun, toplam üretimimizi de 35 bin tonun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz,” şeklinde açıkladı.
“Uluslararası arenada rekabet ediyoruz”
Özler Tarım, Türkiye’deki yerel firmalarla fiyat rekabeti yapmak yerine global pazarda uluslararası tedarikçilerle kalite ve hizmette rekabet ederek çalışmalarını sürdürüyor. Özbek Özler, bu konuyu şu şekilde değerlendiriyor; “Avrupa’nın en büyük süper market zincirlerine ve dünyada talepleri en zorlu pazarlardan biri olan Japonya’ya ürün tedarik ediyoruz. Dünyadaki trend, daha kolay soyulan, daha az çekirdeği olan ve tadı daha iyi olan narenciye ürünlerine yöneliyor. Bu nedenle Özler Tarım olarak dünyadaki son gelişmeleri ve teknolojileri, ülkemizde uyguluyoruz. Uyguladığımız yeni teknolojiler sayesinde ürünlerimize olan taleplerin arttığını görüyoruz.”
SARDAS Genel Müdürü Mustafa Sakarya ise; “TOMRA’nın tasnif ve paketleme alanında sunduğu en üst seviyedeki teknolojik platformların Özler Tarım’ın tercihlerini yönlendirmekteki katkısından çok memnunuz. Uluslararası gıda tedarikinin en önemli kaynaklarından biri olan Türkiye’de, Özler Tarım gibi değerli bir firmanın teknolojiyi ön planda tutan bir anlayışla yaptığı bu yatırımlarla uluslararası rekabet de fark yaratan bir teknolojik konuma taşınmış olmasından gurur duyuyoruz. Özler Tarım’ın TOMRA teknolojileri ile sağladığı güçlü altyapının yüksek kar marjlı ihracat pazarlarından pay almayı hedefleyen diğer ihracatçılarımıza da çok iyi bir referans olacağına şüphemiz yok,” açıklamasında bulundu.
“Ürünlerin iç kalitesine odaklanan ender firmalardanız”
Yaş meyve ve sebzelerin dış görünüm kalitesi haricinde ürünlerin iç kalitesini arttırmaya yönelik talepler artıyor. Özler Tarım, yeni yetiştirme tekniklerinden başlayarak fabrikada özel teknolojilere sahip makinelere kadar geliştirdiği süreçler sayesinde ihracat pazarlarının yüksek kalite taleplerini karşılıyor. Spectrim optik görüntüleme platformu ve Inspectra2 şeker ölçüm modülüne sahip TOMRA 5S boylama makinesi sayesinde narenciye ürünlerinin hem dış hem iç özelliklerinde yüksek kalite sağlandığı gibi pazarların talep ettiği şeker seviyelerine göre dahi ürünlerin tasnifi yapılabiliyor.
Özler Tarım, TOMRA ile narenciye alanında Türkiye’deki ilk teknolojik yatırıma imza attı
Türkiye, narenciye alanında dünyanın en büyük dördüncü ülkesi olarak ön plana çıkıyor. 2021 yılında 6,5 milyon yıl ton yıllık üretim sağlanan narenciye alanında 1,5 milyon ton ihracat gerçekleştirildi. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Özbek Özler; “Türkiye’nin ileri üretim tekniklere adaptasyonu, ihracatçılarımızın girişimciliği, yeni pazarlara açılım desteği, iklimimizin elverişliliği, dünyadaki rakiplerimizin iklim değişikliği, artan maliyetler gibi farklı sebeplerle sıkıntı yaşaması nedeniyle Türkiye’nin yaş meyve-sebze alanında önü oldukça açık. Özler Tarım olarak 2021’de TOMRA makinelerine yatırım yapmadan önce kalite seçimi manuel işçilikle, boylama süreçleri ise mekanik sistemle yönetiliyordu ancak bu yöntemler, kapasitede bizleri sınırlıyordu. Şimdi ise hem kalite, hem boylama hem de tat ayrımını tamamiyle ekranlarımızdan otomatik olarak yaparak verimliliğimizi arttırıyoruz. Böylece dünyadaki en büyük üreticiler ile rekabet ediyoruz,” dedi.
Son olarak ürün kusurlarına dikkat çeken Özler; “TOMRA makinelerimizin bulunduğu fabrikamızda günde tek vardiyada ürün çeşidine göre 400 ton ürünün paketlemesini yapıyoruz. İki vardiya yapıldığında bu rakam, 800 tona çıkıyor. Makinelerimiz bahçe kaynaklı haşare, ilaç kalıntıları gibi sorunlar ile hasat sırasında meydana gelebilecek ürün kusurlarını en ideal şekilde ayıklayabiliyor. Bu sayede müşterilerimizden ürün problemleri ile ilgili bir geri dönüş almıyoruz. Bu tarz ürün reklemasyonları binde bir seviyelerine geriledi,” şeklinde açıkladı.