Geleneksel lezzetlerimizden biri olan ‘’Türk çay kültürü’’; eğitim, bilim ve kültür alanında ortak payda yaratarak tüm dünyada sürdürülebilir kalkınmaya ve toplumlararası iletişime katkı sağlamak amacıyla 1946 yılından beri faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ‘’Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’’ne eklendi.
Çay, Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerin başında geliyor. Dünya Çay Raporu sonuçlarına göre; Türkiye’de kişi başına yıllık tüketilen çay miktarı ortalama 3 kilogram. Bu oranlar sadece siyah çay üzerinden değerlendiriliyor. Beyaz çay, yeşil çay ve çeşitli bitki ile meyve çaylarını da ekleyince bu sayı oldukça artıyor. Faaliyete başladığı 1978 yılından bu yana 500’den fazla çay çeşidini içeren zengin ürün yelpazesi ve Türkiye’de çay üretim alanında kurulmuş ilk AR-GE merkeziyle Beta Tea’nin sektörde öne çıkan oyuncularından biri olduğu, hem sofralarımıza hem de dost sohbetlerimize eşlik eden ve yılın dört mevsimi tüketilen çay; Azerbaycan ve Türkiye’nin UNESCO’ya başvurusu üzerine ‘’Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne’’ dahil edildi.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan ‘’Türk çay kültürü’’ adaylık başvuru dosyası, Fas’ta devam eden UNESCO ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması’ misyonuyla toplanan hükümetler arası 17. Komite Toplantısı’nda gündeme alındı. Gerçekleşen toplantı sonrası alınan kararla ‘’Türk çay kültürü’’ UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklendi.
Türk kültürünün en önemli parçalarından biri olan çay, her yaştan çay sever tarafından tüketiliyor. Tüm dünyada en çok çayın tüketildiği ülke olan Türkiye’de çay; güne başlarken yapılan sabah kahvaltısında, öğle yemeklerinde, akşam yemeklerinde hatta akşam yemeklerinden sonraki dost ve aile sohbetlerinde de başrol oyuncusu olmaya devam ediyor.
Diğer yandan Türkiye’de çayın yetiştirildiği Doğu Karadeniz’de üretici, işçi ve diğer sektörlerde yıllık yaklaşık 10 milyar TL gelir elde ediyor. Dünyadaki çay üretim tablosuna baktığımızda ise 2 milyon 270 bin ton ile Çin 1’inci, 1 milyon 210 bin ton ile Hindistan 2’nci, 475 bin ton ile Kenya 3’üncü, 329 bin ton ile Sri Lanka 4’üncü, Türkiye ise 250 bin ton ile 5’inci sırada yer alırken; 184 ülkede markaları tescillenen ve dünyanın en büyük çay üreticileri sıralamasında 12. sırada olan Beta Tea, hem Türkiye’de hem de dünyada çay sektörünün lider markalarından biri niteliğinde.
Türkiye’yi bardak poşet çay ile tanıştıran ilk çay markası olan Beta Tea, Türk Çayları kategorisinde yer alan Kızıldem, Taç Yaprak, Yüksek Tepeler, Bergamot Rüyası ve diğer çeşitleri ile Türk Çayı bayraktarlığını yaparken, ülkemizde ve dünyada Türk çay kültürünü yaşatan kültür elçisi olmaya devam ediyor.
Beta Tea, Trabzon Sürmene’de bulunan çay fabrikasında, Doğu Karadeniz bölgesinin ekolojik yapısına bağlı olarak mayıs ayında başlayan sürgün dönemi ve aralık ayına kadar devam eden hasat dönemi ile Türk çayını uluslararası standartlarda üretiyor. Beta Tea aynı zamanda, Türkiye için önemli bir değere sahip çay kültürünü ve bahçeden bardağa kadar ilerleyen tüm süreçleri değerlendirerek Türk çayının marka değerini artıracak faaliyetlerine devam ediyor.