Bazı şirketler ofise dönmeyi zorunlu tutsa da esnek çalışmayı benimseyen ve kalıcı hale getiren şirketlerin sayısı oldukça fazla. Klasik düzende devam etmek isteyen kurumlar, çalışanlarını ikna etmek için birçok yaratıcı teşvikler sunsa da artık kimse haftanın beş günü ofise gitmek istemiyor. Bu durum, çalışanların yan haklarına ilişkin düzenlemeleri de beraberinde getiriyor. Yan haklar arasında gündemi en çok meşgul edense öğle yemeği konusu. Enflasyona yenilen yemek kartları, pahalılaşan restoranlar, ucuz ama kalitesiz alternatifler, kapanan yemekhaneler ve son zamanlarda çalışanların çok daha talepkar oldukları sağlıklı beslenme isteği işvereni zora soktu.
Meal Box CEO’su Murat Demirhan, “Çalışanların ‘bugün ne yesem?’ sorularıyla bundan yaklaşık 10 yıl önce başlayan kriz, Meal Box’ın doğmasına sebep oldu. Bugünkü soru daha çok nerede ve kaça yesem? 2014 yılında ne yesem sorusuna abonelik modeliyle her gün ofislere çalışanların ayağına götürdüğümüz sağlıklı ve lezzetli paket yemeklerle çözüm bulmuştuk. Zamanla paketli yemekleri çeşitlendirdik. Pandemide şirketlerin restoranını kapatması, evden çalışma sistemine geçilmesi ve hijyen endişesiyle dışarıdan yemek siparişine mesafeli durulması gibi nedenlerle paketli yemek hizmeti altın çağını yaşadı. Aboneliklerimiz %70’lere çıkarken, sektör 10 kat büyüdü. Pandemiden sonra dinamikler çok hızlı değişir oldu. Özellikle son iki yılda ofislerin doğası da değişti. Paketli yemek modelinin yeterli olmadığını gördük. Hem çalışanı hem de iş vereni çıkmaza sokan öğle yemeği sorununa nasıl nefes aldırabiliriz diye düşündük. İhtiyaca, talebe uygun çözümler geliştirmeye odaklandık. Ve Türkiye’de bir ilk olan ‘Ofis Restoranları’ projesini hayata geçirdik,” dedi.
Açıklamalarını sürdüren Demirhan, “Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu’na (YESİDEF) göre, Türkiye’nin iş gücü bugün 29 milyon kişiden oluşuyor. Türkiye’de yemek servisi endüstrisi taşımalı yemek, yerinde yemek, toplu yemek ve paket yemek hizmetleriyle 6.5 milyar dolarlık yıllık ciroya sahip devasa bir sektör. Bugün 4.000 şirket bu alanda hizmet veriyor ve 1,5 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Pandemi sonrası işyerlerinin açılışıyla yemek endüstrisi daha da büyüdü. Yıl sonuna kadar da kapasitede %10-15’lik bir yükseliş bekleniyor. ‘Ofis Restoranları’ sistemi bize 65 milyon dolar ekstra kazanç getirecek. Premium Ofis ilk restoranımız oldu. Bundan sonra gelen taleplere göre yeni ofis restoranları devreye sokacağız. Önümüzdeki yıl İstanbul’da en az 10 yemekhaneyi daha dönüştürecek ve ofis restoranlarının sayısını artıracağız,” değerlendirmelerinde bulundu.