TOMRA Group’un bir üyesi olan TOMRA Food, 25 yıldır Türkiye’de gıda endüstrisine sensör tabanlı ayıklama makineleri ve entegre hasat sonrası çözümleri sunuyor. TOMRA’nın teknolojileri, gıda işleyicilerinin operasyonel verimliliği geliştirmesine, kârlılığı arttırmasına ve güvenli gıda tedariği sağlamasına destek oluyor. Türk işletmelerinin bu hedefleri nasıl gerçekleştirdiğini görmek ve sundukları çözümleri yerinde takip etmek üzere TOMRA İşlenmiş Gıda yöneticileri, TOMRA Group dünya çapında 50. yılını kutlarken Türkiye’deki müşterilerinin tesislerine ziyarette bulundular.
Ziyaretleri sırasında açıklamalarda bulunan TOMRA Food İşlenmiş Gıda Başkanı Ken Moynihan, “Türkiye, stratejik öneme sahip bir ülke. Kabuklu yemişten, kuru meyveye, yaş meyveden çeşitli sebzelere kadar dünyada pazar liderlikleri bulunan çok özel bir bölge. Türkiye’deki gıda işleyicileri dünya pazarına ürünlerini sundukları için talep edilen standartları sağlamak üzere kendilerini kesintisiz geliştiren, üstün kalitede ve güvenilirlikte ürün sunmak için otomasyona yatırım yapan alanında lider firmalar. TOMRA Food olarak işleyicilerin bu yüksek standartları karşılamalarına yardımcı olmak için 25 yıldır Türkiye’de ürün ve hizmetlerimizi sunuyoruz. Gıda sınıflandırma, ayıklama, soyma ve analitik teknolojileri geliştiriyoruz. Türkiye pazarında ilk kez bir temsilci aracılığıyla faaliyet gösterdikten sonra, müşterilerimize daha yakın destek sunmak üzere uzun süre önce TOMRA Processed Food’s kendi ofisimizi kurduk,” şeklinde belirtti.
Meyve, sebze, kuru meyve, kabuklu yemiş, tahıl ve tohum ürünleri, patates, protein, şekerleme için dünya genelindeki gıda üretim, paketleme ve işleme tesislerinde 12.800’den fazla kurulu TOMRA ünitesi bulunuyor.
Türkiye, pek çok alanda gıda endüstrisine öncülük ediyor
Ken Moynihan, açıklamasında, “Türkiye, kabuklu yemiş üretiminde başta fındık olmak üzere dünya lideri. Kayısı, incir ve kiraz üretiminde yine Türkiye, dünyada birinci sırada. Elma, vişne ve mandalina gibi meyve ve birçok sebze üretimine baktığımızda dünyada ilk beşte yer alan pek çok ürün Türkiye’de yetiştiriliyor ve dünyanın en büyük ihracatçısı olarak da önemli bir yere sahip,” diyerek ekledi;
“Ancak bu arada gıda sektöründe de kalite beklentileri, hem ülkelerin iç pazarında hem de ihracatlarında giderek artıyor. Küresel ısınma, iklim değişiklikleri, tarım alanlarının kısıtlı kalması, sürdürülebilirlik gibi konular da süreçleri zorlaştırıyor. Bu nedenle gıda üreticileri ve işleyicileri, teknolojiye daha fazla yatırım yaparak ürünlerini kusursuz sunmaya ve rekabet güçlerini arttırmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla Türkiye’de hali hazırda TOMRA çözümlerini sunan müşterilerimizin yatırımları artarken TOMRA optik ayıklama makinelerini tercih eden işleyicilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Biz de TOMRA Food olarak Türkiye’de varlığımızı arttırarak hem ürünlerimiz hem de çözümlerimiz ile müşterilerimize daha da yakın olmaya çalışıyoruz.”
TOMRA’nın sınıflandırma ve ayıklama çözümleri, Türkiye’de kuruyemişler, kuru meyveler, taze meyve ve sebzeler, patatesler, dondurulmuş meyve ve sebzelerin işlenmesinde kullanılıyor. TOMRA ayıklama makineleri, renk, şekil, boyut, yapı ve hatta biyolojik özelliklerine göre üretim ve işleme hatlarından istenmeyen malzemeleri tespit edip ayıklayarak ürün kalitesinde yüksek standartların karşılanmasına destek oluyor. İstenmeyen yabancı maddeleri ve kusurlu ürünleri satılabilir malzemeleri kaybetmeden ayıklayarak gıda israfının önüne geçilmesini sağlıyor.
Ken Moynihan, konuyla ilgili olarak, “TOMRA, sunduğu çözümlerle “hatalı seçim” diye tanımlanan israfı, Türkiye’de has fındık, kuru üzüm ve tohum gibi ürünlerde yüzde 1’in altına düşürüyor. Örnek vermek gerekirse Türkiye’de ortalama bir kabuklu yemiş veya kuru meyve tesisi, yılda yaklaşık 20.000 tonluk üretim kapasitesine sahiptir ve iyi ürünün yaklaşık yüzde 5’i kusurlu ürünlerle çöpe gitmektedir. TOMRA’nın teknolojileri “hatalı seçim” oranını yüzde 5’ten yüzde 1’in altına indirerek ortalama büyüklükte bir işletme için her yıl 800 ton fındık ya da kuru üzümün, atık içerisinde değer kaybetmesini önleyebiliyor. Bu, sadece müşterilerimize değer katmakla kalmayıp aynı zamanda gıda israfını azaltma hedeflerimize ulaşmamıza da yardımcı oluyor,” diye belirtti.
Türkiye’deki test ve demo merkezimiz
TOMRA Food’un dünya genelinde bulunan 10 ayrı Test ve Demo Merkezinden biri, İstanbul’daki bölge merkezinde yer alıyor. Burada gıda üreticileri ve işleyicileri, ürünlerine özel ideal ayıklama çözümlerini bulmak üzere TOMRA’nın teknolojileri ile demo gerçekleştirebiliyorlar.
Konu ile ilgili bilgi veren Ken Moynihan, “Geçmişte Türkiye’deki gıda üreticileri ve işleyicilerini Belçika’daki demo tesisimize davet ediyorduk. Ancak 2017 yılında Türk müşterilerimizin ayıklama çözümlerimizi kendi ürünleriyle test etmelerini kolaylaştırmak için İstanbul’da bir Test ve Demo Merkezi açtık. Demo sırasında katılımcılar, TOMRA’nın ayıklama çözümlerini çalışırken yakından inceleyebiliyorlar. TOMRA Food uzmanları ile görüşerek bu teknolojilerin kalite, gıda güvenliği, kârlılık ve sürdürülebilirlik açısından faydaları hakkında daha fazla bilgi alabiliyorlar,” diyor.
Yerel satış sonrası hizmetler ile müşterilere yakın
Ken Moynihan, “TOMRA Food bünyesinde müşterilerimize yakın olmanın ve yerel düzeyde güçlü destek sağlamanın önemine inanıyoruz. Bu, ön görülemeyen aksaklıkların mümkün olduğunca engellenmesine ve üretim hatlarının kesintisiz çalışmasına yardımcı oluyor. Türkiye’de büyüyen eğitimli satış sonrası ve servis ekibimiz ile düzenli müşteri ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca yerel olarak geniş bir yedek parça stoğu bulundurarak hızlı bir şekilde satış sonrası hizmeti verebiliyoruz. Bu gelişmiş yapımız, Türkiye’deki müşterilerimiz ile güven bağımızın gelişmesini sağlıyor,” dedi.