Ege İhracatçı Birlikleri, eylül ayında ihracatını yüzde 1,6 artırarak 1 milyar 507 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Ocak-Eylül döneminde Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 40 artışla 81 milyon doları Türkiye’ye kazandırarak Eylül ayında ihracatını en fazla artıran birlik oldu.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği yüzde 22 artışla 141 milyon dolar ihracatla ikinci sıradaki yerini korudu. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Ege Tütün İhracatçıları Birliği 80 milyon dolar ihracata imza attı.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği yüzde 33 ivmeyle 24 milyon dolar, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 22 artışla 19 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
EİB’te İhracatçı Birliği olmayan diğer sektörlere bakıldığında; taşıt araçları ve yan sanayi yüzde 11 artışla 91 milyon dolar, elektrik elektronik sektörü yüzde 3,7 artışla 68 milyon dolar, makine ve aksamları 48 milyon dolar, iklimlendirme sanayi yüzde 3,8 artışla 47 milyon dolar, fındık ve mamulleri sektörü ise 1,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Açıklamalarını sürdüren Eskinazi, “Finansman erişimindeki zorlukların ihracata etkisini önümüzdeki aylarda göreceğiz. Türkiye, Avrupa’nın yeni karşılaştığı enflasyonun neredeyse 10 kat daha yükseğiyle uzun süredir mücadele ediyor. Enflasyonist bir dünyada cari açıklar, bütçe açıkları, dış ticaret açıkları artık daha da çok tehlikeli. Bu yeni normali anlamayan ülkeleri, tıpkı son Birleşik Krallık örneğinde olduğu gibi piyasalar ağır cezalandırıyor. Ekonomistlere göre Birleşik Krallık’ın karşı karşıya olduğu hızlı ekonomik çöküş, aslında tüm Avrupa’nın girmek üzere olduğu krizin hızlandırılmış bir versiyonu. 1930’lardaki büyük buhranı hatırlamakta fayda var. Avrupa’nın o zamanlar ekonomisi çöktüğünde dünyanın geri kalanıyla yaptığı ticarette de yıkıcı sonuçları oldu,” dedi.