Önde gelen birçok küresel endüstride olduğu gibi, gıda endüstrisi de gıda güvenliğinin işin merkezinde olmasını sağlamak için son birkaç yılda gelişmeleri yeniden düşünmek zorunda kaldı. Tabii ki, gıda güvenliği her zaman kritik olmuştur, ancak virüs ve pandeminin eklenmesiyle, şimdi her zamankinden daha önemli hale geldi.
Neyse ki otomasyon sistemleri, gıda güvenliği ve son yıllarda gün ışığına çıkan diğer konularla ilgili birçok zorluğu çözmeye yarar sağlıyor.
Otomasyonun gıda endüstrisi için kalite, kontrol ve verimliliği optimize etmekten, bireysel işletmeleri büyütmeyi kolaylaştırmaya kadar pek çok faydası vardır. Otomasyondan yararlanan şirketler büyük üreticiler olmak zorunda değil; küçük gıda işletmeleri, ilk işe alım dönemlerinde otomasyonu kullanabilirler.
Pandemi ve güvenlik riskleri bir yana, otomasyonun gıda endüstrisi için sahip olabileceği farklı faydalara dikkat çekmeliyiz;
Kalite kontrol
Tam olarak çalışacak şekilde programlanmış ve yapılandırılmış makineleri düşündüğünüzde, bu sonuçların bir insandan daha doğru olduğunu hayal edebilirsiniz. Bunu gıda endüstrisi uygulamalarına uygularken, üretim sürecinde makinelerin kullanılması, kalitenin en yüksek standartta olduğunun denetlenmesine yardımcı oluyor.
Örneğin; bir içecek şirketi, ürünün tarifi için malzemeleri ölçmek adına bir makine kullanır. Sonuç olarak şirket, nihai tadı tutarlı tutmak için her içeceğin kesin ölçülere sahip olduğu konusunda gönül rahatlığı yaşayacaktır.
İzlenebilirlik
Gıda üretimi ERP yazılımını veya programlanabilir otomasyonu kullanmak, bir gıda şirketinin üretim sürecini yönetmeyi ve izlemeyi çok daha kolay hale getirir. Sonuç olarak işletmeler, bozulabilir ürünlerin raf ömrünü takip etmek, kârı en üst düzeye çıkarmak ve israfı azaltmak için analizlerini ve verilerini görüntüleyebilir.
Bu izlenebilir veriler, analitik tutarsızlıkları yakalayabileceğinden şirketin daha güvenilir olmasını da sağlayabilir. Örneğin, bir makine o kadar verimli çalışmıyorsa, veriler bunu yansıtacak ve tespit edilmesini kolaylaştıracaktır.