Lay’s, PepsiCo Vakfı desteği ve Anadolu Meraları iş birliğiyle hayata geçirdiği Lay’s Yenileyici Tarım Projesi kapsamında çiftçiler tarafından gerçekleştirilen yenileyici tarım uygulamalarına 3 milyon TL finansman desteği verecek.
Başvurular 1 Eylül’e kadar yapılabilir
Proje kapsamında çiftçiler tarafından gerçekleştirilen yenileyici tarım uygulamalarına 40 bin TL’ye kadar finansman desteği verilecek. Lay’s Yenileyici Tarım Fonu tarafından verilecek bu finansmana erişim için başvurular, https://www.anadolumera.com/post/lays-yenileyici-tarim-fonu-basvuru-formu adresi üzerinden 1 Eylül 2022 tarihine kadar devam edecek. 75 çiftçinin faydalanacağı bu fon için; “Kadın çiftçi ve kadın çiftçi adayları”, “40 yaş ve altı, genç çiftçi ve çiftçi adayları “ve “Hane olarak toplam arazi varlığı 100 dekardan daha küçük arazi sahibi çiftçiler” öncelikli adaylar olarak değerlendirilecek.
Çiftçilerin bu desteğe başvuru yapabilmesi için Karapınar ve yakın çevre ilçelerde ikamet etmesi ve “İşlemesiz Ekim”, “Doğrudan (Anıza) Ekim”, “Örtü Bitki Uygulaması”,” Yeşil Gübreleme”, “Kompost ve Kompost Özütü Uygulamaları”, “Münavebe (Ekim nöbeti)”, “Entegre Zararlı Yönetimi”, “Hayvan Entegrasyonu (Anız otlatma)”, “Kapalı Sistem Sulama -Damlama ve Yağmurlama”, “Susuz Tarım”, “Rüzgar Perdesi”, “Eğimli Bölgelerde Kontur Sürüm ve Ekim” ve “Çoklu Mahsul Ekimi” gibi yenileyici uygulamalarından en az birini kendi arazilerinde gerçekleştiriyor olması gerekiyor.
Yapılan değerlendirme sonucunda fon desteği almaya hak kazanan çiftçilere Lay’s Yenileyici Tarım Projesi kapsamında; “Onarıcı Tarıma Genel Bakış”, “İşlemesiz Ekim”, “Doğrudan (Anıza) Ekim”, “Kompost ve Kompost Özütü Uygulamaları” ve “Münavebe (Ekim Nöbeti)” konularında eğitimler veriliyor.
Konya Karapınar’da Anadolu Meraları liderliğinde bir arazi üzerinde başlatılan Lay’s Yenileyici Tarım projesiyle patates, pancar, ayçiçeği ve mısır gibi ürün grupları, yeşil gübreleme, kompost özütü gibi uygulamalar başta olmak üzere yenileyici tarım uygulamaları kullanılarak yetiştirilecek. Uygulama sahasında 1000 çiftçiye yerinde inceleme ve eğitim olanağı sağlanacak. Çiftçiler hem yapılan uygulamaları gözlemleyecek hem de gerçekleştirilecek eğitimler ile yenileyici tarım tekniklerinin toprağa olan pozitif etkisine dair bilgi birikimini artıracak.