Tat Gıda ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), üniversite-sanayi birlikteliğini geliştirmek amacıyla 29 Haziran 2022 Çarşamba günü iki tarafın temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıyla iş birliği protokolü imzaladı. Aynı zamanda 2244 TÜBİTAK Sanayi Doktora Programı kapsamında proje protokolünün de imzalandığı törene, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ve Tat Gıda Genel Müdürü Evren Albaş’ın yanı sıra Teknoloji Transfer Ofisi ve firma yöneticileri ile akademisyenler katıldı.
İmza töreninde konuşan Tat Gıda Genel Müdürü Evren Albaş, “Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu protokol, gıda ve tarım alanında nitelikli işgücü yetişmesi ve yüksek teknoloji odaklı inovatif çalışmaların hayata geçirilmesi olmak üzere iki ana hedefimize dayanıyor. Bu yolla ortak Araştırma ve Geliştirme projeleri gerçekleştirmeyi, karşılıklı olarak sahip olduğumuz laboratuvar ve uygulama imkanlarının ortak kullanılmasını, sektörde karşılaşılan sorunlara bilimsel çözüm yollarının bulunmasını hedefliyoruz. Türkiye’ye hizmet aşkıyla doğmuş bir şirket olarak tarım ve gıdanın geleceğine yatırım yapmanın kritik bir öneme sahip olduğunu ilk günden beri biliyoruz. Tarımda dijitalleşmeyi, gıda sektöründe inovasyonu destekleyen birçok çalışma gerçekleştiriyor ve önemli yatırımlar yapıyoruz. Tat Gıda’nın 50 yılı aşkın süredir çalışma anlayışının temelinde; güvene dayalı sanayici-üretici-akademi iş birlikleri önemli bir yer tutmuştur. Bu tür iş birlikleriyle, tarım ve gıda alanında nitelikli iş gücünün arttırılmasına destek olmayı arzu ediyoruz. Tat Gıda’da istihdam edilecek doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin yapacağı çalışmalardan gıda üretiminin farklı adımlarında önemli kazançlar elde etmeyi, bunları daha verimli ve sürdürülebilir süreçler olarak tüketicilerimize geri döndürmeyi hedefliyoruz,” dedi.
Gıda güvenliğinin, tüm dünyanın stratejik gündeminde yer almaya başladığına dikkat çeken Albaş açıklamalarının devamında, “Tarım ve gıda üretimi alanındaki oyuncuların iş birliği yapıp, yetkinliklerini artırmaları gerekiyor. Bu doğrultuda, üniversitemizin elindeki araştırma ve nitelikli insan gücü yetiştirme potansiyelini kullanmak en büyük önceliğimiz. Bursa Uludağ Üniversitesi’ni Mustafakemalpaşa ve Karacabey fabrikalarımıza yakın olması ve üniversitenin “gıda arz güvenliği” alanında ihtisaslaşması sebebiyle tercih ettik. Birlikte, gıda güvenliği risklerinin azaltılması, yüksek katma değerli gıdaların geliştirilmesi, izlenebilirlik uygulamaları ve dijital teknolojilerin geliştirilmesi gibi konularda projeler gerçekleştirmeyi planlıyoruz,” sözlerine yer verdi.
Tat Gıda’nın gıda ve tarım sektörüne nitelikli işgücünün kazandırılması ve sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile gerçekleştireceği iş birliği kapsamında bilimsel araştırma, eğitim-öğretim ve uygulama alanlarında ortak projeler yürütülmesi planlanıyor. Tat Gıda bu protokol dahilinde BUÜ’nün bilimsel araştırma, Ar-Ge çalışmalarına akademik destek sağlamayı, Bursa Uludağ Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTUAM), Gıda Mühendisliği ve Ziraat Fakültesi ile ortak bilimsel araştırmalar gerçekleştirmeyi ve bu çalışmalardan elde edilen sonuçlara dair makalelerin ulusal ve uluslararası düzeyde sektör ve akademik dünyayla da paylaşılmasını hedefliyor.