Ceviz ve Sağlıklı Yaşlanma (WAHA) çalışmasının bir alt araştırması, ceviz tüketiminin hücreler ile olan etkileşimini, miRNA’larda meydana getirdiği değişiklikleri ve yaşlılarda LDL-kolesterol üzerindeki etkilerini inceliyor.
Nutrients’te çıkan yeni bir yayın, “bazı karsinomlarda hücre göçünün ve istilasının azalmasıyla ilişkili olabilecek mekanizmaları araştırıyor ve cevizin kanser riskine karşı yeni bir yöntem öneriyor”.
Araştırmacılar çalışma ile ilgili olarak: “WAHA çalışması (Ceviz ve Sağlıklı Yaşlanma), bilişsel olarak sağlıklı yaşlılarda (63-79 yaş) ceviz tüketiminin etkilerini değerlendirmeyi amaçlayan ve birisine bağımlı olmadan yaşayan yaşlılarda yürütülen randomize, klinik bir çalışmadır. 2 yıl boyunca yapılan düzenli ceviz tüketiminin, kontrol grubuyla (ceviz diyeti yapmayan) kıyaslandığında lipit profillerini iyileştirdiğini daha önce bildirmiştik. Bu yeni çalışmada, özellikle LDL-C’nin azaltılması olmak üzere bu sonuçlara ilişkin daha fazla mekanik anlayış sağlamayı amaçladık. Seçilen bir alt kümedeki c-miRNA’lardaki 1 yıllık değişikliklerin ikincil önceden belirlenmiş bir WAHA sonucu olduğu göz önüne alındığında, bir yıllık ceviz tüketiminden sonra beklenen LDL-C azalmasının c-miRNA’larda kısmi değişikliklere yol açacağını varsaydık,” [1] dedi.
Düzenli ceviz tüketimi c-miRNA’ları modüle ediyor
Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi’nde yakın zamanda yayınlanan bir makalenin yazarları c-miRNA’lar ile ilgili; “neredeyse tüm biyolojik sıvılarda bulunan dolaşımdaki mikroRNA’lar (mikroRNA, c-miRNA), çeşitli hastalıkların (onkolojik ve kardiyovasküler hastalıklar, nörodejeneratif patolojiler vb.) önemli biyomarkerları olarak vücudun durumunu doğru şekilde yansıtırlar. MikroRNA’ların biyomarker özelliğine ilişkin çalışmalar, c-miRNA’ların çok sayıda hastalığın klinik semptomlar ortaya çıkmadan teşhis edilmesini sağlayabileceklerini ve tedavileri düzeltmek ve kişiselleştirmek için bir hastanın tedaviye yanıtını değerlendirmeye yardımcı olabileceklerini göstermektedir. Bu değerlendirmede, viral ve viral olmayan çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisinde miRNA kullanımındaki en son eğilimler ele alınmaktadır.
Eksojen mikroRNA’ların bu amaçlar için yüksek hassasiyetli terapötik ajanlar olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır,” [2] dedi.
Ceviz destekli diyetler hücre dokularının sağlığını arttırıyor
Kanser, Türkiye’de ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye’de yaşa standardize kanser hızı erkeklerde yüz binde 259,2 kadınlarda ise yüz binde 187,0’dır.Toplam kanser insidansı ise yüz binde 223,1’dir. Küresel olarak yaklaşık her 6 ölümden biri, Türkiye’de ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyledir. Kanserden ölümlerin yaklaşık üçte biri; başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktörlerinden kaynaklanmaktadır: tütün kullanımı, yüksek beden kitle endeksi, meyve ve sebzeyi az tüketme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol kullanımı. Yaşlanma ise kanser gelişimi için bir başka temek faktördür. Kanser insidansı, özellikle yaşla birlikte artan risklerin birikmesi ve hücresel onarım mekanizmalarının kişi yaşlandıkça daha az etkili olma eğilimiyle artar. Bu nedenle, ceviz gibi kolesterol düşürücü etkiye sahip gıdaları düzenli olarak tüketmek kanserin özellikle beslenme ile ilgili olan risk faktörlerine karşı koruma sağlayabilir.[3]
Bu yeni yayında yazarlar, bir yıllık ceviz takviyesinden sonra hsa-miR-551’de upregülasyon meydana geldiğini buldular. Meydana gelen bu upregülasyon, bazı karsinomlarda azalan hücre göçü ve istilası ile bağlantılıdır. Bu nedenle bulgular, cevizlerin kanser riskindeki faydalarını bilimsel olarak açıklamaya katkıda bulunan olası bir mekanizma öneriyor.
Diyetisyen İpek Ağaca Özger konuyla ilgili: “Cevizlerin kanser üzerindeki potansiyel faydaları, çeşitli pilot klinik çalışmalarda araştırılmıştır. Bu çalışmalar, cevizde kansere yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olacak bazı bileşenlere işaret etmiştir[4]. Bu nedenle müşterilerimize her gün ceviz tüketmelerini öneriyoruz,” dedi.
[1]) Interplay of Walnut Consumption, Changes in Circulating miRNAs and Reduction in LDL-Cholesterol in Elders; Judit-Gil Zamarano, Montserrat Cofan, Maria-Carmen Lopez de las Hazas, Tatiana Garcia-Blanco, Almudena Garcia-Ruiz, Monica Domenech, Merce Serra-Mir, Irene Roth, Cinta Valls-Pedret, Sujatha Rajaram, Joan Sabate, Emilio Ros, Alberto Davalos, Aleix Sala-Vila
[2]) Pozniak T, Shcharbin D, Bryszewska M. Circulating microRNAs in Medicine. Int J Mol Sci. 2022;23(7):3996. Published 2022 Apr 3. doi:10.3390/ijms23073996
[3]) Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Kanser İstatistikleri
[4]) Hardman, WE. Walnuts have potential for cancer prevention and treatment in mice. J Nutr. 2014, 144, 555S