Türkiye’de ilk satış ofisini 2005 yılında açan, Eskişehir’de fabrika yatırımını 2013 yılında yapan çikolata ve kakao ürünleri üreticisi Barry Callebaut, Türkiye’deki yatırımlarına devam ediyor. Şirket, müşterilerine daha yakın olabilmek ve daha iyi çözümler sunabilmek için yetkinliklerini genişletmek adına AR-GE Merkezini açtı. Merkez, aynı çatı altında pilot üretim tesisi, uygulama laboratuvarı ve müşteriye özel reçetelerin hazırlandığı duyusal analiz laboratuvarı bulunduran Avrupa ve Orta Doğu’daki ilk ve tek Barry Callebaut AR-GE merkezi konumunda. Barry Callebaut Group, 40 ülkede 60 üretim tesisi, 26 Chocolate Academy ve 12.500’den fazla çalışanı ile dünyanın en büyük çikolata ve kakao ürünleri üreticisi konumunda ve dünya genelinde 32 AR-GE merkezi ile sektörün gelişimine katkı sağlıyor.
Türkiye hacim bakımından dünya genelinde 7. sırada
Barry Callebaut EEMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Fabian Stierli konuyla alakalı yaptığı açıklamada, “Türkiye, bizim için en önemli pazarlardan birisi. Genç nüfusu, jeopolitik konumu ve pazar fırsatları ile büyük bir potansiyel barındırıyor. Barry Callebaut Türkiye de bu potansiyele paralel olarak büyümesini sürdürüyor. Şirket, EEMEA Bölgesi içinde yer alan 89 ülke arasında %17’lik hacim ile 2. sırada geliyor. Özellikle pastane & fırın, artizan, HORECA ve yarı-endüstriyel sektörleri kapsayan Gurme pazarında EMEA içindeki şu anda en iyi 2. hacim büyümesi ve en iyi marj büyümesine sahip. Yine Gurme pazarında Türkiye, hacim bakımından dünya genelinde 7. sırada, Belçika’nın önünde ve İtalya’dan çok uzakta değil! Eskişehir üretim tesisimiz, hızla büyüyen bölgenin potansiyelinden yararlanma yolunda attığımız önemli bir adım. Ortalamanın üzerinde büyüme fırsatı sunan pazarlarda coğrafi varlığımızı genişletme stratejimizle paralel. Aynı zamanda bölgedeki konumumuzu güçlendirmemize de yardımcı oluyor. Bu nedenle Türkiye yatırımlarımızı AR-GE Merkezi ile devam ediyoruz ve bundan sonra da büyüme hedeflerimizi yatırımlarımızla desteklemeye devam edeceğiz,” sözlerine yer verdi.
“Hem kapasitemizi hem de ürün çeşitliliğimizi artıracak yatırım planları çerçevesinde büyümeye devam edeceğiz.”
Türkiye’de çikolata ve şekerleme pazarının yaklaşık 455 bin ton olduğunu belirten Barry Callebaut Türkiye Genel Müdürü Ahmet Turgut, “Türkiye, dünyada en hızlı büyüyen çikolata pazarları arasında yer alıyor. Bu nedenle Türkiye, Barry Callebaut için büyük fırsatlar sunuyor. Pazardaki konumumuz da bunun bir göstergesi. Türkiye’de çikolata ve şekerleme pazarının yaklaşık 455 bin tonluk bir hacme sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu pazarın 350 bin tonluk kısmını kendi çikolatasını kendi üretme yetkinliğine sahip endüstriyel şirketler oluşturuyor. Açık pazar olarak adlandırdığımız 100 bin tonluk kısmı ise kendi üretim kapasitesi olmayan şirketlere üretim yapan bizim gibi çikolata ve kakao ürünleri tedarikçileri oluşturuyor. Bu 100 bin tonluk açık pazarın büyük bir kısmına 40 bin tonluk üretim hacmimiz ile biz yön veriyoruz. Türkiye, Afrika ve Orta Doğu’ya ihracat yapılabileceği için de büyük bir öneme sahip. Fabrikamızın kapasitesine ve yetkinliklerini de bu ihracat talebini karşılayabilecek şekilde geliştirmeye uygun olarak planladık. Türkiye’de fabrika yatırımı yapılırken, bu büyüklükte bir fabrika daha kurulabilecek şekilde bu alanı satın aldık. Barry Callebaut Türkiye olarak büyüme fırsatlarını hem içeride hem de dışarıda değerlendiriyoruz,” dedi.
Barry Callebaut Türkiye AG-Ge Merkezi, aynı çatı altında pilot üretim tesisi, uygulama laboratuvarı ve müşteriye özel reçetelerin hazırlandığı duyusal analiz laboratuvarı bulunduran Avrupa ve Ortadoğu’daki ilk ve tek Barry Callebaut AR-GE merkezi konumunda. Eskişehir üretim tesislerinin yanında yer alan Merkez, ileride oluşacak ihtiyaçlara göre genişletilebilecek şekilde planlandı ve LEED sertifikası kriterlerine uygun şekilde inşa edildi.