Özgörkey Holding bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Etapak Ambalaj tarafından geliştirilen “Geri Dönüştürülmüş PET ile Üretilmiş Sarmal Etiket” projesi, Dünya Ambalaj Örgütü tarafından düzenlenen “WorldStar 2022” yarışmasında 440 proje arasından ödüle layık görüldü.
Proje kapsamında geri kazanılan atık pet şişelerden sarmal etiket üretiliyor. Böylece hem etiket üretiminde bir tür petrokimya ürünü olan OPP kullanımının önüne geçiliyor hem de etiketler geri dönüşüme kazandırılıyor. Pet şişelerin geri dönüşüm süreciyle yeniden kullanımı uzun yıllardır kullanılan bir teknoloji. Ancak bu şişelerin üzerinde yer alan etiketlerin, yeniden kazanılmasını sağlayacak pet malzeme kullanımı günümüz teknolojisinde henüz yaygın değil.
Etiket ve pet şişe birlikte dönüştürülebiliyor
Coca-Cola İçecek fikir önderliği ve Meltem Kimya iş birliği ile Etapak Ambalaj Ar-Ge Merkezi’nde geliştirilen proje kapsamında, geri dönüşümden toplanan pet şişeler, etiket formunda dönüştürülerek şişe üzerinde kullanılabiliyor. Bu şişeler tüketicinin kullanımından sonra yeniden geri dönüşüm döngüsüne giriyor. Üstelik etiketler de pet malzemeden üretildiğinden, geri dönüşüm esnasında pet şişe ile birlikte yeniden kazanılabilir forma dönüşüyor. Etapak Ambalaj’a WorldStar 2022’de ödül getiren projede de etiketin yüzde 20’si geri dönüştürülmüş pet şişeden elde edildi.
Armağan Özgörkey: “Sorumlu üretim ve tüketimi odağımıza alıyoruz”
Geri dönüştürülmüş pet şişeden etiket üreten Türkiye’de ilk, dünyada da sayılı şirketlerden biri olduklarını söyleyen Özgörkey Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Armağan Özgörkey, “Günlük hayatımızın bir parçası olan pet şişelerin geri dönüşüme kazandırılması, tıpkı diğer geri dönüştürülebilir ürünler gibi iklim krizinin eşiğinde olan dünyamızı korumak adına çok önemli bir süreç. Ancak bu şişelerdeki etiketlerin geri dönüştürülememesi nedeniyle hem ayrıştırma işlemi yapılması gerekiyor hem de geri dönüşüm oranı azalıyor. Biz de faaliyetlerini Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan ‘Sorumlu Üretim ve Tüketim’ hedefi odağında sürdüren bir şirket olarak bu konu üzerinde çalışmaya başladık. Başarıyla tamamladığımız bu projenin, sektörümüzün uluslararası arenadaki en prestijli etkinliğinde takdir edilmesinin gururunu yaşıyoruz,” dedi.
Ar-Ge çalışmalarında çevreci ve geri dönüştürülebilir ürün geliştirmeye odaklandıklarını ifade eden Özgörkey şöyle devam etti; “Bu alanda bizi çok heyecanlandıran iki projemizi daha 2022 yılı içerisinde açıklamayı hedefliyoruz. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde de Ar-Ge, teknoloji ve insan kaynağımıza yatırım yaparak, işimize, insanımıza ve çevremize özen olarak tarif ettiğimiz kurum kültürümüzün gereği olarak gezegenimizin sürdürülebilirliğine katkı sunmaya, yaratıcılığın ve yeniliğin peşinde koşmaya devam edeceğiz.”
WorldStar 2022, “Geri Dönüştürülmüş PET ile Üretilmiş Sarmal Etiket” projesinin kazandığı ilk ödül değil. 2020 yılında Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından düzenlenen Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda Altın Ödül kazanan proje, bu sayede Türkiye’yi yurt dışında temsil etmeye de hak kazandı. 2021 yılında düzenlenen AsyaStar’dan ödülle dönen etiket projesi, WorldStar 2022 ile de en prestijli ödülü kazanmış oldu.
WorldStar 2022 Ödül Töreni, 4 Mayıs 2022’de İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenecek.