1999 yılında İzmir’de kurulan Mapeks, dondurulmuş organik meyve üretimiyle Türkiye’de organik tarım öncüsü ve lideri olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye genelinde Bilecik, Uşak, Afyon ve Malatya olmak üzere dört ayrı üretim tesisi bulunan Mapeks, 7 kıtada 80 ülkeye, 35 ayrı çeşit organik meyve pazarlıyor. Mapeks, ağırlıklı olarak ihracat odaklı yaptığı üretiminde yüksek ürün kalitesi, gıda güvenliği ve verimlilik için son teknolojide otomasyon yatırımları yapıyor. Bu doğrultuda tesislerini kesintisiz geliştirirken son olarak alımını yaptıkları TOMRA’nın Blizzard optik ayıklama makinesi ile kalite ve kapasite artırımına devam ediyor.
Dondurulmuş kiraz, vişne, kayısı ve incir ihracatı yapan Mapeks, organik çilekte Türkiye’den dünyaya en fazla ihracatı gerçekleştiren lider firma oluyor. Türkiye’de 20 bin tonluk çilek ihracatının 10 bin tonunu Mapeks gerçekleştiriyor. Yıllık toplam 35 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Mapeks Organic’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Memur, yeni TOMRA optik ayıklama makinesi alımları ile ilgili açıklamasında; “Yaptığımız dondurulmuş organik meyve üretimi, gelecekte de büyüyen bir sektör olarak önem arz ediyor. Bugün Mapeks ürünlerimiz, dünya genelinde 12 bin satış noktasında bulunuyor. Bunun yüzde 80’i Amerika olmak üzere organik paketlenmiş meyvelerimiz, 12 ay boyunca marketlerden tedarik edilebiliyor. Bu vizyonda ürünlerimizin yüksek kalite, gıda güvenliği ve gıda hijyeni standartlarına uygun olması zorunlu. Optik ayıklama makinelerinin kullanılması ise ürün kalitesinin arttırılması, gıda güvenliğinin sağlanması, ürünün yüksek standartlarının korunması ve ürün kaybının azalması gibi çok önemli konularda avantajlar sağlıyor. Bu nedenle Blizzard optik ayıklama makinesini tercih ettik. Bu yeni makinemizi, Afyon’daki tesisimizde konumlandırdık,” diye belirtti.
Mapeks Organics, yeni Blizzard optik ayıklama makinesini özellikle çilek, kiraz, kayısı, nar işleme süreçleri için kullanacak. Yeni makineleri ile geleneksel elle ayıklama yöntemlerine göre çok daha verimli sonuçlar kazanacak olan Mapeks, 1 ton ürünü elle 40 dakikada işlemek yerine 15 dakikada işleyebilecek. Böylece aylık üretim tonajını, yüzde 25 oranında arttırabilecek.
Yıllık 40 bin ton dondurulmuş meyve üretimi yapıyoruz
Yüksek üretim hacimlerinde de tutarlı ürün kalitesini ve verimliliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Mustafa Memur; “Blizzard makinesi ile kusurlu ürünlerin ve yabancı maddelerin üretim hattından çıkarılmasında daha yüksek verimlilik sağlayacağımıza inanıyoruz. Ürün israfını da en aza indirmeyi hedefliyoruz. Dönemsel olarak farklı ürünleri işleyecek olmamız bizler için önemli bir nokta. Değişen ürün çeşidimize ve zorlu çalışma koşullarımıza rağmen Blizzard ayıklama makinesinin uzun bir vardiyada dahi yüksek performans sunacağını biliyoruz,” şeklinde açıkladı.
Blizzard optik ayıklama makinesinde kameralar, sebze ve meyvelerin görüntülenmesindeki kontrastı büyük ölçüde artıran, renk, şekil ve yabancı maddelerdeki kusurları kolayca tespit eden darbeli LED ışıkla birleştiriliyor. Kameralar, lazer teknolojisini kullanan ayıklama makineleri tarafından elde edilene çok yakın bir doğruluk sunuyor. Bu, kusurlu ürünlerin ve yabancı maddelerin üretim hattından en verimli şekilde ayıklanmasını sağlıyor. Ek olarak Blizzard, yerden tasarruf sağlayan ve çoğu üretim hattına çok iyi uyan kompakt bir tasarıma sahip.
Dondurulmuş sebze ve meyve sektörü Türkiye’de büyük bir ivme kazandı
Dondurulmuş sebze ve meyve sektörünün Türkiye’de son 10 yılda hem iç piyasa hem ihracat olarak potansiyelinin arttığını belirten Mustafa Memur; “Bir yılı aşkın süredir, mücadele ettiğimiz pandemi dönemi bazı tüketim alışkanlıklarımızın da yeniden şekillenmesine neden oldu. Alışveriş sıklığını azaltmaya yardımcı olacak ve besin değerini koruyacak şekilde daha uzun süre saklanabilecek gıdalar, bu dönemde daha da ön plana çıktı. Dondurulmuş gıdalar da bu avantajlarıyla alışveriş listelerinde daha çok yer almaya başladı ve bu eğilim artık alışkanlığa dönüşüyor. Bu durum sektörümüze olumlu yansırken özel yöntemlerle üretilen dondurulmuş gıda ürünlerinin katkı maddesiz uzun ömürlü olma gerekliliği ve artan potansiyeli otomasyon yatırımların artmasına yol açıyor,” dedi.
Mustafa Memur, pandemi döneminde Mapeks olarak yüzde 50’lik bir büyüme performansı gösterdiklerine de değindi; “Globale baktığımızda kişi başı yıllık dondurulmuş gıda tüketimi ABD’de yaklaşık 50kg, AB ülkelerinde 25-30kg, Türkiye’de ise 4-5 kg seviyelerinde devam ediyor. Bazı tüketiciler için alışkanlıklarını değiştirmek, zaman alan bir süreç. Pandemi dönemi, özellikle Türkiye’ de bu sürecin hızlanmasını sağladı. Artan talep doğrultusunda Mapeks olarak kapasite artırımına giderken, ürün kalitemizi de korumaya ve hatta son teknolojiden faydalanarak yükseltmeye devam ediyoruz. TOMRA makinemizin de bu anlamda katkı sağlayacağına eminiz.”
TOMRA Food Türkiye İşlenmiş Gıda Satış Müdürü Buğra Bulut, konu ile ilgili olarak; “Blizzard’ın sunduğu ayıklama performansı ve etkinliği oldukça etkileyici. İstenmeyen ürün kusurları, yabancı maddeler ve şekil bozuklukları o kadar hassas bir şekilde ayıklanıyor ki ürün israfı en aza indirilerek, verimlilik en üst düzeye çıkarılıyor. Bu da geleneksel olarak halojen lamba kullanan makinelere göre daha doğru bir ayıklama sağlayan darbeli LED ışıkların yoğunluğu sayesinde mümkün oluyor” diye belirtti.
Ayrıca operatörlerin kamera ve LED ışıklarının kombinasyonunun yüksek kalitede ürün ayıklama istikrarını ve kolay kullanım sağlamasını takdir ettiğini belirten Buğra Bulut; “Zorlu ve bazen kirli çalışma koşullarına rağmen Blizzard’ın performansı, uzun bir vardiyanın başından sonuna kadar aynı stabil ürün kalitesini sağlıyor. Ancak hepsinden önemlisi, Blizzard’ın maliyet ve verimlilik arasındaki rakipsiz dengesi oluyor. Diğer kamera tabanlı makinelere göre kamera-lazer tabanlı ayıklama makinelerine daha yakın bir çözüm olan Blizzard, IQF meyve işleyicileri için son derece uygun maliyetli bir performans sunuyor,” dedi.