STEVIA NEDİR?
Steviol glikozit, stevianın yapraklarından elde edilen beyaz kristal bir tozdur; diğer adıyla Rebaudiana BERTONI. Türkçe’ye şeker otu olarak geçen bitki, ilk olarak anavatanı Paraguay’da 1887 yılında Antonio BERTONI tarafından keşfedilmiştir. Stevia, tarihte 400 yıldan fazla geleneksel çaylarımızı tatlandırmak için kullanıldı.
Paraguay ve Brezilya’da uzun yıllar tedavi edici özellikleri ile farmakoloji alanında ön plana çıkan, doğal tatlandırıcı stevia, 2008 yılında FDA tarafından tatlandırıcı olarak onaylanmasının ardından, Mart 2010 yılında ise Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFDA) onayını alarak ticari alanda kullanımına yasal dayanaklarını da almıştır. Günümüzde gıda alanında da oldukça yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Stevia özütünün ana bileşenleri Stevioside ve Rebaudioside-A iken, Rebaudioside-A, steviol glikozitten üstün bir tada sahiptir, her üründe tat özelliğini dengeleyerek, uygun karışım oranları ve enzimatik glikozil modifikasyonu ile tat kalitesini arttırabilir.
Aşağıda farklı normlarda sunduğumuz stevia ürünlerimizi bulabilirsiniz:
-Steviol glikozit
-Rebaudioside A’nın yüksek içeriği
-Karışım (steviol glikozit ve dekstrin)
-Enzimatik olarak modifiye edilmiş stevia
-Düşük kalorili tatlandırıcı (Stevioside ve Rebaudioside) (Şekil 1)
Gıda üretimi yapan firmalarımıza tedarikçilik yaparken sunduğumuz ürünlerin nihai tüketicilerimiz için sağlıklı ve doğal ürünler olmasına özellikle ihtimam gösteriyoruz. Güney Kore’li üretici Daepyung firması tarafından üretilen doğal yoğun tatlandırıcı Steviol glikozit, enzimatik olarak modifiye edilmiş stevia bitkisinden elde edilmektedir. Stevia için ham maddeleri kökenlerinden dikkatlice seçilip kontrol edilmektedir. Hangi bitmiş ürünlerde kullanılmaktadır? Atıştırmalıklarda, soslarda, enerji içeceklerinde, gıda takviyelerinde, içeceklerde vs. (Şekil 2)
Stevianın Avantajlarını sıralamak istersek;
1 .Mükemmel Tatlılık Kalitesi
2 .Olağanüstü Çözünürlük
3 .Maliyet Etkinliği
4. Isıl Kararlılık
5. PH’a Karşı Kararlılık
6. Uzun Süreli Depolama avantajı
7. Karamelleşme Reaksiyonu Yok
Müşterilerimizin gereksinimlerini karşılamak için çevre dostu süreçler ve sıkı kalite kontrolleri uygulanmaktadır. Üretici firmamız ISO9001, ISO14001, BGMP, HELAL VE KOŞER sertifikalıdır. Üretim sürecimiz en yeni teknolojik ve kalite sistemleriyle donatılmıştır.
– GMP sistemi
– Konsantrasyon sistemi
– Kurutma sistemi
– Ekstraksiyon, saflaştırma, kristalizasyon sistemi
– Enzim reaksiyon sistemi
– Kalite Güvence Sistemi
HD Uluslararası, stevia ürününlerinden stok tutmaktadır. Ürünler hakkında detaylı bilgi ve ihtiyaçlarınız için firma ile iletişime irtibata geçebilirsiniz.
Firmanın röportajını Food & Ingredients Turkey dergisi Şubat sayısında okumak için tıklayınız