İzmir’de kurulu olan Mavuk ailesi şirketlerinden Fruve Naturals sunduğu ürünlerin kaliteli ve sağlıklı olmasını garanti etmek için ürün yetiştirilmesinden başlayarak ambalaja kadar titiz kontroller ve en iyi seçimleri yapıyor. Kalite için müşterilerini temin ettikten sonra da uygun fiyatlarla sunması sebebiyle rekabet gücü çok yüksek. Firmanın ürün, hizmet ve operasyonlarıyla ilgili detayları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mavuk’a sorduk.
Fruve’nin kuruluşundan bu yana temel yapı taşlarından bahseder misiniz?
Fruve Naturals firmamız nesillerdir çiftçilik yapan Mavuk ailesine aittir. En iyi kalite ve adil fiyatlandırmaya güçlü bir şekilde inanırız. Günlük operasyonlarımız ve genel anlamda üretim sistemlerimiz ürün kalitesi ve üretim verimliliğine üzerine kurulmuştur: ekim, hasat, ürünlerin işlenmesi, depolama ve nakliye. Proses verimliliklerimiz ciddi tasarruflara ve müşterilerimizi gerçekten memnun eden makul fiyatlara dönüşüyor.
Ürün çeşitleriniz ve aylık üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
Taze meyve ve sebzeleri profesyonel kullanıma hazır yarı-mamul ve mamullere dönüştürüyoruz. Lokomotif ürünlerimizin başında IQF Dondurulmuş Fırında Yarı Kurutulmuş domates ve çeri domates gelir. Diğer ana ürünümüz de Güneşte Kurutulmuş domatestir. Domates içermeyen ürünler için ise Fırında Tam Kurutulmuş portakal, mandarin, limon, greyfurt, elma, karpuz ve cennet hurmasıyla birlikte IQF Dondurulmuş Fırında Yarı Kurutulmuş incir ve çilektir.
Paketleme için şu seçenekleri sunuyoruz:
Dökme, PE torba, Doypack ve tabak.
Yıllık üretim hacmimiz 2,250 ton Fırında Yarı Kurutulmuş domates ve 1,500 ton Gün Kurusu domatestir.
Tüketiciye yüksek kaliteli ve uniform ürünler sunmak için kurutulmuş sebze meyve sektöründe pek çok yöntem kullanılıyor. Fruve Naturals ürünlerinin üretim sürecinden bahseder misiniz?
Kalitenin ilk adımla başladığına sıkı sıkıya inanan bir firmayız. İşlediğimiz taze ürünlerin ağırlığı sözleşmeli çiftçilerimizce yetiştirilmektedir. Onlarla omuz omuza çalışıyoruz, fidan ve başlangıç sermayesi sağlamakla kalmıyor, hasat bitene kadar yanlarında bulunuyoruz.
Tarım uzmanlarımız ürün yetiştirilirken çiftçilerimize eşlik ediyor ve ihtiyaç duyulduğunda bilimsel tavsiyelerde bulunur. Tabii ki hasadı da denetlerler. Hasat öncesi, mahsul numunelerini Maksimum Kalıntı Limitlerinin (MRL) testleri için bağımsız laboratuvarlara gönderiyoruz. Hasatlarımız yalnızca pestisit artıkları ve ağır materyaller bulunmadıktan sonra gerçekleşir.
Ürünlerimizi “Yüksek Risk / Düşük Risk / Yüksek Önem” tesisimizde işliyoruz, yani bu şu demek: üretim ekipmanımız ve fabrika yerleşimimiz çapraz bulaşmayı önlemek ve mikroorganizmalardan kaynaklanan riskleri en aza indirmek için özel olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir.
Tecrübeli Kalite birimi ekibimiz de ürün kalitesini optimum seviyede sağlamak için aktif ve etkin bir rol oynuyor. Mikrobiyolojik, fiziksel ve organoleptik analizler kendi fabrika laboratuvarımızda yapılırken Patojenik organizmalar için de akredite dış laboratuvarlarda analiz edilmektedir.
BRC (AA derecesi), Helal, Koşer ve Sedex sertifikalarına sahibiz.
Dondurulmuş ve kurutulmuş ürünlerinizin öne çıkan temel özellikleri nelerdir?
Ürünlerimiz profesyonel kullanıma kolaylık sunar. Fırında Yarı Kurutulmuş, Fırında Tam Kurutulmuş ve Güneşte Kurutulmuş ürünlerimizin öne çıkan 5 avantajı vardır:
Eşsiz hijyen: Fırında Yarı Kurutulmuş ve Tam Kurutulmuş ürünlerimiz özel tasarlanmış ve imal edilmiş endüstriyel fırınlarımızda, ultra hijyenik üretim Yüksek Önem tesisimizde kurutulmaktadır. Gün Kurusu domateslerimiz ise toprakla hiçbir şekilde temas etmeden kurumaktır: beton sahamıza plastik kasalar dizip, bu kasaların üzerine koyduğumuz paslanmaz çelik tepsilerde domateslerimizi kurutmaktayız. Olabilecek en hijyenik bu kurutma metodunu Türkiye’de uygulayan tek firma olmanın da gururu içindeyiz.
Nem geçişi yok: Pasta, hamur işi ve fırıncılık uygulamalarında kullanılan malzemelerin nem oranları çok büyük önem arz eder. Bizim Fırında Yarı Kurutulmuş, Tam Kurutulmuş ve Güneşte Kurutulmuş ürünlerimiz hiçbir şekilde son ürüne nem geçişi yapmaz, pişirme süresi önemli ölçüde azaltır.
Doğal şekerlerin yoğunlaşması: Kurutma sırasında meyve ve sebze nemini kaybeder fakat içindeki doğal şekerler aynı seviyede kalır. Yani o harika meyve ve sebze lezzetleri daha yoğun ve belirgin hale gelir, şeker eklenmeksizin daha tatlı olur.
Taze gibi tatlar: Tazeden dondurulmuş ürünler çözüldüğünde orijinal tatlarından çok uzak bir ürünle karşılaşırız, buzlar çözülürken meyvelerin özsuları içinde bulundukları kapta kalır. Bizim Gün Kurusu, Fırında Yarı Kurutulmuş ve Tam Kurutulmuş ürünlerimizin özsuları akmaz, özü içinde kaldığı için gerçek haline eş değer doku ve tat olur.
%100 Doğal: Fırında Yarı Kurutulmuş ve Tam Kurutulmuş ürünlerimiz tamamen doğaldır, etiketin içindekiler kısmında sadece tek bir içerik görürsünüz: meyve veya sebze. Koruyucu, kimyasal, şeker ve tatlandırıcı içermezler. Gün Kurusu domatesimiz de ise domates dışında sadece tuz vardır. Tuz ise kadim çağlardan beri kullanılan doğal ve kıymetli bir içeriktir. Kullandığımız tuz oranı da Türkiye ve uluslararası mevzuata uygun seviyelerdedir.
İhracat çalışmalarınız ne yönde ilerliyor? Mevcut pazarlarınız nelerdir? Fruve Naturals ürünlerine hangi coğrafyalardan yoğun bir ilgi var diyebiliriz?
HORECA sektörleri oldukça gelişmiş, tüketime hazır gıda alışkanlıklarına sahip olan ülkeler ürünlerimize yoğun ilgi gösteriyorlar. Çoğunlukla Avrupa ülkeleri, Birleşik Krallık, Amerika, Kanada, Güney Kore, Singapur ve Avustralya’ya ihracat yapıyoruz.
Ürünleriniz 2020 yılında yurt içi ve yurt dışında nasıl bir performans sergiledi? 2020 yılında en çok talep gören ürününüz neydi?
Hepimizin bildiği gibi sağlıklı ürünlere olan ilgi 2020 yılında oldukça fazlaydı. Bu artan talebe karşı hazırlıydık. Portakal, mandalina, elma, cennet hurması, karpuz, kabak gibi Fırında Tam Kurutulmuş ürünlerimizle birlikte meyve çayı setlerimizle de oldukça başarılı bir yılı geride bıraktık.
İş ortaklarımız ve müşterilerimize her zaman şu öneride bulunuyoruz. Yağda kızartılmış abur cuburlar, atıştırmalıklar ve şekerlemeler yerine sağlıklı alternatifleri düşünmeliyiz. Tatlı kriziniz tuttuğunda veya tuzlu bir şeyler yemek istediğinizde 100% doğal, şeker ilavesiz ürünlerimizi tercih edebilirsiniz. Doğal meyvelerin nasıl bu kadar şekerli olabilecekleri sizi de şaşırtacaktır.
Covid-19 salgını sağlıklı gıda ve organik ürünlere olan talebi arttırdı. Pek çok firma sağlığı temel alarak ürün gruplarını çeşitlendirmeye başladı. 2021 yılında firmanız bünyesinde gerçekleşecek yeni bir yatırım veya yeni ürünler piyasaya sürmek gibi düşünceleriniz var mı?
Covid-19 pandemi süresince, işletmeden tüketiciye e-ticaret alışkanlıkları patlama gösterdi. Perakende ölçülü paketlerde Fırında Tam Kurutulmuş ve Gün Kurusu ürünlerimizle biz de bu trend de yerimizi aldık. Bir takım sanal marketlerde ürünlerimizi halkımızın beğenilerine sunuyoruz. Chef Ready®, Sol Delight® ve Nature-Licious® markalarımız altında ürünlerimizi kolayca online platformlarda bulabilirsiniz. Aynı şekilde, bazı firmalarla da fason üretim anlaşması yaptık, bu şekilde de gene ürünlerimize ulaşabilirsiniz.
Fruve Naturals firmasının röportajına Food & Ingredients Turkey dergisinin Şubat sayısından ulaşabilirsiniz: Dergiyi okumak için tıklayınız.