Yeni nesil girişimcilerin geleceğe ümitle bakmamızı sağladığı yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerinin ses getirdiği Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarında, yerli katılımcılarla alıcılar yeni iş birliklerine imza attı.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25-28 Kasım tarihleri arasında düzenlenen, dünyanın ve bölgenin en etkili gıda ürünleri ve teknolojileri fuarı olan WorldFood Istanbul; T.C. Ticaret Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER), Marmara Satınalma Profesyonelleri (MARSAP), Aşçılar Derneği, Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) ve World Gourmet Society (WGS) destekleriyle gerçekleştirildi. WorldFood Istanbul bu yıl ilk kez yer verdiği Food Tech Garage Etkinliği ile, tarım ve gıdada yerli girişimlere destek vererek sektör temsilcileri ile yeni iş birliği imkanları yaratırken bu alandaki girişimcileri de cesaretlendirdi.
Yılın ilk günlerinde Çin’de görülen ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan, bahar aylarında Türkiye’de tespit edilen Kovid-19 pandemisinin etkilerinin sürdüğü şu günlerde gerçekleştirilen WorldFood Istanbul’da yoğun bir biçimde uygulanan güvenlik uygulamalarının disiplinli bir şekilde kontrol edildiğini belirten WorldFood İstanbul Fuar Direktörü Semi Benbanaste, sözlerini şöyle sürdürdü:
Güvenli ticaret, 365 gün fuarcılık yaklaşımı ile WorldFood Istanbul
“Uluslararası Fuarlar Birliği’nin (UFI) 10 bin katılımcısı ile yaptığı ve sonuçlarını eylül ayında paylaştığı, 9 bin firmanın yanıt verdiği anketinde katılımcıların 3’te 2’si, iptal edilen fuarların ticari ilişkilerine önemli ölçüde zarar verdiğini, hedefledikleri pazarlardaki bilinirliklerinin de azaldığını paylaşmıştı. Katılımcıların yüzde 50’si, canlı etkinliklerin gerçekleştirilememesinin yeni iş fırsatları oluşturmalarını olumsuz etkilediğini söyledi. WorldFood Istanbul’a bu pencereden baktığımızda, aldığımız geri bildirimlere dayanarak, katılımcıların fuarın gerçekleştirilmesinden oldukça memnun olduklarını söyleyebiliriz. Böylece bu dönemde ekonomide durağanlığı aşmanın yolunun fuarlardan geçebildiğinin bir örneğini hep birlikte yaşadık. Bu dönemde de WorldFood Istanbul’u hayata geçirirken verimliliği esas alan bir fuar gerçekleştirdik.”
WorldFood Istanbul Fuar Direktörü Semi Benbanaste, “Güvenli ticaret, 365 gün fuarcılık” yaklaşımıyla 4 gün boyunca WorldFood Istanbul’da; 145 ülkeden toplamda 6 bine yakın ziyaretçi ağırlandığını paylaştı. Ziyaretçilerin %29’unun yabancı olduğunu belirten Benbanaste, sözlerine şöyle devam etti:
“13 ülkeden 90’ın üzerinde alıcı sanal ticaret platformu Hyve Connect aracılığıyla katılımcılarla yeni iş birliklerine imza attı. Bir önceki yıla göre katılımcı başına düşen ziyaretçi sayısında ise yüzde 15 artış gerçekleşti. Yeni nesil fuarcılık anlayışında verimlilik yaklaşımını karşılayan bir dört gün geçirdik.”
Fuara bu yıl; güvenli gıdanın üretimi ve gıdaya güvenli erişim, tarımda ve gıdada her konuda sürdürülebilir yaklaşımların uygulanması ve benimsenmesi ile tarım ve gıdanın geleceği yerli girişimler ve sundukları yenilikçi çözümler damgasını vurdu.
Sağlıklı gıdanın geleceği akıllı tarımdan geçiyor
Fuarın ilk paneli “Başkanlar Forumu: Gıda Sektörü 2021 Gündemi”, Türkiye’nin tarım ve gıdanın mevcut durumunun resmi ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz ve İHBİR Başkanı Haluk Okutur’un tarafından çekildi. Şahinöz, Türkiye’nin rekabet gücünü artırması için dikey tarımda uzmanlaşması gerektiğinin altını çizerken, Okutur ise tüketicinin daha seçici olmasının tedarik zincirindeki sorunların giderilmesinde ilk adım olacağını paylaştı.
Etkinliğin ikinci gününde İrfan Donat’ın modetörlüğünü yaptığı “Sürdürülebilir Tarım ile Sıfır Açlık” panelinde; TurSEFF İş Geliştirme Müdürü Selen İnal, Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi İş Geliştirme Müdürü Süleyman Bezirgan ve Anadolu Meraları Genel Koordinatörü Yasemin Kireç konuşmacı olarak katılırken, sağlıklı gıdanın geleceği konuşuldu. Tarım faaliyetlerinde kaynakların verimli kullanımı ile sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekilen panelde; akıllı ve hassas tarım uygulamaları ile izlenebilir ve sürdürülebilir tarımın mümkün olduğu, bunun içinse önceliğin toprağı onarmaktan ya da toprağa iyi bakmaktan geçtiğinin altı çizildi.
Fuarın ikinci gününde “Gıdaya Erişim: Kriz zamanlarında Gıda Tedarik Zinciri” başlıklı ikinci panelde, pandemi döneminde ürün bulmada herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı ancak tüketicinin psikolojisinin ihtiyaç yerine stoklanmaya yöneldiği değerlendirmeleri paylaşıldı. Doğuş Restaurant Entertainment and Management (d.ream) iş birliğinde gerçekleştirilen ve d.ream Tedarik Zinciri ve Satınalma Direktörü Volkan Yazar’ın yönettiği panele; Migros Ticaret A.Ş. Meyve Sebze ve Et Pazarlama Direktörü Ekmel Nuri Baydur, Nebyan Doğal Kurucu Ortağı Nazlı Uyanık Yıldız ile sektörün gelişmesine çok önemli katkı sunan gıda girişimlerine 360 derece hizmet sunan Kök Projekt’in Kurucu Ortağı ve CEO’su Semi Hakim katıldı.
Fuarda üçüncü günün ilk panelinde ise “Güvenilir süper gıdalar artık yeni akım mı?” ve “İşletmeler Denetimlere ve Yeni Döneme Hazır mı?” başlığında, küresel ısınma nedeniyle yeterli minerallerden yoksun yetişen gıdalar, sağlıklı beslenme talebini ve propolis gibi süper gıda ihtiyaçlarını artırdığı, süper gıdaların bir trend olup olmadığı şeffaf bir biçimde konuşuldu. Tüketicilerin sosyal sorumluluk faaliyeti gösteren firmaları daha çok tercih ettiği tespiti paylaşıldı. Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği Başkanı Samet Serttaş’ın yönettiği panele; BEE’O Kurucu Ortak, Gıda Yük. Müh., Propolis Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı, Xsights Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Çiğdem Penn ve Yayla Agro Sağlıklı Beslenme Danışmanı, Diyetisyen Nihal Tunçer katıldı.
“İşletmeler Denetimlere ve Yeni Döneme Hazır mı?” başlıklı günün son panelinde ise BRCGS Türkiye Temsilcisi Evren Efe Kabagöz gıda üretiminde denetim süreçlerinin önemine ve Kovid-19 ile dijitalleşmesi hızlanan denetim süreçlerine değinirken, izlenebilirlikte artık blockchain teknolojisiyle risklerin asgariye indirildiğinin altını çizdi.