Yaklaşık 800 yıllık deneyime sahip olan Messe Frankfurt, fuar düzenleme endüstrisinde küresel liderdir. Yaklaşık 30 ülkede 100’den fazla fuardan oluşan portföyü, katılımcılara uluslararası ticaret hacimlerini artırma ve dünyanın en dinamik pazarlarını keşfetme fırsatı sunuyor. Pandemi, şirketin programlarında birçok iptal veya ertelemeye neden oldu.
Türkiye’deki Messe Frankfurt fuarlarını temsil eden Messe Frankfurt İstanbul, 20. yılını başarıyla dolduruyor. Messe Frankfurt İstanbul Genel Müdürü Tayfun Yardım ile pandeminin etkilerini, hastalığın ticaret rahatsızlıklarına reçete, sektörün mevcut durumu, katılımcı ve ziyaretçilere öneri ve önerileri sormak için özel bir röportaj gerçekleştirdik. Messe Frankfurt İstanbul Genel Müdürü Tayfun Yardım, röportajda daha fazlasını sundu.
Fuarcılıkta bir efsane olan ve neredeyse 800. Yılını kutlayan Messe Frankfurt’un yurt dışı yapılanmasından ve onlar içinde Messe İstanbul’un öneminden ve pozisyonundan bahseder misiniz?
Messe Frankfurt, kendi fuar alanına sahip olan, dünyanın en büyük fuar, kongre ve etkinlik organizatörüdür. Messe Frankfurt, 190 ülkeye hizmet veren 30 iştirakı ile dünya çapında 2600 kişiye istihdam sağlamaktadır. Her yıl, yarısından çoğu Almanya dışında olmak üzere 150’dan fazla fuar organize eden şirketimiz, %60 oranındaki hissesi Frankfurt Belediyesi’ne, %40 oranındaki hissesi ise Hessen Eyaleti’ne ait olan bir kamu kuruluşudur.
Messe Frankfurt İstanbul Uluslararası Fuarcılık Limited Şirketi, 2000 yılında kurulmuştur. Türkiye’de bir şirket kurmanın altında yatan temel fikir, Türkiye pazarının tanımlanması ve üretim alanlarının benimsenmesidir. Firmamız, Türk ihracatçılarına yeni pazarlara açılması konusunda özel bir çaba göstermektedir. Hizmet verdiğimiz firmaların uluslararası pazarlara etkin birer oyuncu olduklarını görmek ve ülkemizin ihracatına katkı sağlamak bizlere büyük gurur veriyor.
Messe Frankfurt İstanbul’un 20 yılının kilometre taşlarının ana başlıklarını söyler misiniz?
20 yıl boyunca dünya çapında 40 şehirde farklı sektörlere yönelik düzenlenen fuarlarımızda 3000’in üzerinde Türk firması ürün ve hizmetlerini sergileme, yeni iş bağlantıları kurma fırsatı buldular. Türkiye’de de başta Automechanika Istanbul ve Motobike Istanbul olmak üzere, geçen 20 yılda onlarca başarılı organizasyona imza atmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Ancak bizleri asıl mutlu eden, firmalarımızın 20 yılda kaydettiği büyüme ve Messe Frankfurt İstanbul ailesi olarak ülkece ulaştığımız ihracat hacmine sağladığımız katkıdır.
Heimtextil, Ambiente ve Automechanika gibi sektörlerinde dünyanın en büyük fuarlarını organize ediyorsunuz. Bunlarda ve diğer fuarlarınızda Türkiye’nin katılımda ilk üçe girdiği fuarlar var mıdır? Messe Frankfurt İstanbul’un Türkiye operasyonları dışında Messe Frankfurt etkinliklerinde rolü var mıdır yoksa sadece Türk firmalarının Frankfurt fuarlarına katılımı ile Automechanika İstanbul’un organizasyonu ile mi ilgileniyor?
Sadece Frankfurt değil, yurtdışı fuarlarımızın birçoğunda firmalarımız, her yıl yükselen katılım grafiği ile ülkemizin üretim potansiyelini net bir biçimde yansıtıyor. Dünyanın lider ev tekstili fuarı Heimtextil’de bu yıl Türkiye’den 300’ün üzerinde firma standı yer aldı ve katılım gösteren ülkeler arasında en büyük sergi alanı ülkemize aitti. Giyimlik kumaş fuarlarımızdan Texworld Paris’te uzun yıllardır katılımcılarımızın fuara gösterdikleri ilgi ile Çin’in ardından en çok katılımcısı olan 2. ülke konumundayız. Lider otomotiv endüstrisi fuarı Automechanika, yapı ve enerji sektörlerine yönelik fuarlarımızdan ISH, Light+Building ve daha birçok fuarımızda Türkiye, en fazla katılım gösteren ülkeler arasında yer alıyor. Messe Frankfurt İstanbul olarak bizler de bu gelişimin sürekliliğini sağlamak niyetindeyiz. Sadece Türkiye’de düzenlediğimiz Motobike Istanbul ve Automechanika Istanbul değil, dünyanın neresinde olursa olsun her fuarımızda en az 1 Türk firmanın katılımcı olarak yer almasını hedefliyoruz.
Pandemi sürecinde fuarcılık sektörü fazla etkilenen sektörlerden birisi oldu. Normalleşme sürecinde ve sonrasında neler bekliyorsunuz?
Son dönemde “normalleşme” ve “yeni normal” ifadelerini sıklıkla duyuyoruz. İnsanoğlunun yaklaşık 200 bin yıllık tarihi boyunca günlük yaşamlarını ve yaşam koşullarını değiştirmeye zorlayan sayısız nedenlerde olduğu gibi, 2020’nin başından itibaren küresel korona virüs pandemisi etkinlik endüstrisine meydan okuyor. Fakat takdir edersiniz ki 780 yıllık süreçte birçok pandemi, savaş, ekonomik ve politik kriz döneminden geçildi. Bu dönem hem dünyada hem de Türkiye’de yeni bir dönemin başlangıcı olacak ve fuar alanı algısı da değişime uğrayacak gibi bir beklenti olsa da; pandemi gibi sıkıntılı dönemler aslında süregelen süreçleri hızlandırıyor ya da yavaşlatıyor. Dijitalleşme ve güvenlik gibi konular zaten gündemimizdeydi, pandemi sadece bu noktada süreci hızlandırıyor. Günün sonunda ister aydınlatma, ister otomotiv, ister tekstil işi yapın üretici de, tüketici de insan. İnsan sosyal bir varlık olarak her zaman yüz yüze görüşmeyi tercih eder. Fiziksel görüşmenin kısıtlandığı ya da fizibilitesinin olmadığı durumlarda dijital platformlar elbette ki teknolojinin bizlere sunduğu çok güzel bir fırsat. Ancak, insanlık tarih sahnesinde olmaya devam ettiği sürece ve Messe Frankfurt’un platformlarının 780 yıldır mümkün kıldığı gibi, ticari fuar endüstrisinin en önemli başarı faktörü, yüz yüze görüşmeler olmaya devam edecektir.
Messe Frankfurt olarak pandemiden sonra düzenlediğimiz ve önümüzdeki dönemde düzenleyeceğimiz tüm organizasyonlarda koridor genişliklerinin ve minimum stant alanlarının artırılması, koridorlarda tek/çift yön trafik uygulamaları, yeme-içme alanlarındaki düzenlemeler ve düzenli sağlık kontrolleri ile temelinde sosyal mesafeyi korumaya yönelik önlemler alıyoruz.
Messe Frankfurt İstanbul’un Türkiye’de organize edeceği yeni etkinlikler var mı?
Yurtdışı fuarlarımızda işbirliği içinde olduğumuz ihracatçı birlikleri ve derneklerden Türkiye’de yeni bir etkinlik düzenlemememiz yönünde sık sık öneriler alıyoruz. Elbette bizler de doğru zamanda, doğru sektörlere yönelik bir fuar organizasyonu için değerlendirmelerimizi sürdürüyoruz. 18-20 Kasım 2020 tarihleri arasında Denizli İhracatçılar Birliği ve Denizli Sanayi Odası’nın organize edeceği, ev tekstili sektöründen uluslararası ziyaretçileri firmalarımızla buluşturacak ‘Virtual Hometex Turkey 2020’ dijital etkinliği için platform altyapısı ve tüm dünyada 100.000’in üzerinde firma yetkilisine yönelik uluslararası pazarlama hizmeti sunacağız. Yakın gelecekte diğer ihracatçı birliklerimizle de farklı sektörlerde benzer dijital projeler üzerinde çalışmalarımız olacaktır.
Yeni dönem için potansiyel katılımcı ve ziyaretçilere tavsiyeleriniz nelerdir?
Pandemi ve uluslararası seyahat kısıtlamalarnın devam ettiği bir dönemdeyiz. Bu süreçte, uluslararası ticaret fuarlarının ileri tarihlere ertelenmesi veya iptal edilmesi hem üretici hem de satın almacı firmalar için yeni ürünler ve yeni iş bağlantılarına yönelik aylardır devam eden bir ihtiyaç doğurmuş durumdadır. Ticaret fuarları düzenlenmediği sürece üretici firmalar yeni ürün ve hizmetlerini potansiyel müşterilerine sergileme imkanı bulamazken, satın alma profesyonelleri de kendi pazarlarındaki talebi karşılayacak yeni tedarikçilerle buluşma şansı bulamıyor. Uluslararası ticaret fuarları tekrar açıldığında pandeminin etkisi devam edecek, katılımcı ve ziyaretçi sayılarının eski seviyeye ulaşması elbette zaman alacaktır. Ancak firmalarımıza tavsiyemiz, fuar için seyahat edebildikleri müddetçe tüm kişisel sağlık önlemlerini alarak fuarlarımıza iştirak etmeleri, pandemi ile doğan “krizi fırsata çevirme” şansını kaçırmamaları yönündedir. Hibrit fuar uygulamalarımızla, sizler fuarlarımızda katılımcı olduğunuz sürece, aynı anda hem fiziksel hem de dijital platformdaki varlığınız sayesinde seyahat edemeyen ziyaretçiler bile ürünlerinizi dijital ortamda görüntüleyecek, sizinle canlı iletişime geçebileceklerdir. Bu sayede yeni iş bağlantıları kurarak kısa sürede fuar yatırımınızı ihracata dönüştürebilirsiniz.