Covid-19 salgını, yaşamın her alanında kendini derinden hissettirdi. Sosyal yaşamın yanı sıra insanların tüketim alışkanlıklarında da değişiklikler yaşatan pandemi sürecinde, gıda tüketiminde hazır ve dondurulmuş gıda tüketimi üst seviyelere ulaşınca lojistik sektöründe hareketlenmeleri zorunlu kıldı. Intermax Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Çelikel, hem yurt içi hem de yurt dışında ısı kontrollü araçların kesintisiz çalıştığını açıkladı.
Salgının etkisiyle insanlar sosyal faaliyetlerini evlerinde gerçekleştirmeye başladılar. Sosyal yaşamlarında yaşanan bu değişiklik tüketim alışkanlıklarına da yansıdı. Dışarıda yeme-içme oranı azalınca insanlar evlerde kısa sürede ve pratik hazırlandığı düşüncesiyle, dondurulmuş ve hazır gıdalara yöneldiler.
Dondurulmuş ürünlere talebin artmasıyla lojistik hizmetinin gelişimi de kaçınılmaz oldu. Soğuk zincir ile dağıtım yapan firmaların ısı kontrollü araçlarına olan talep üst seviyelere ulaştı. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte Çelikel, dondurulmuş ürün taşımacılığının yıl sonunda Türkiye ve Avrupa’da tarihinin en yüksek seviyelerine ulaşabileceğini söyledi.
Hazır gıdalara olan talep, dondurulmuş ürün ihracatını arttırdı
Intermax Logistics’in Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Çelikel, her yıl yaz döneminde ısı kontrollü araç talebinin arttığını ancak bu yıl talebin daha fazla olduğunu söyledi. “Özellikle tüm dünyada yeme-içmenin evde daha fazla olmaya başlaması, çalışan kişilerin yemek hazırlamaya daha az zaman harcamak istemesi gibi etkenler ile dondurulmuş ürünlere, hazır yemeklere, konserve gibi ürünlere talebi arttırdı. Dolayısıyla bu alandaki ihracat ve taşımalar da arttı. Intermax Logistics olarak hâlihazırda yaptığımız soğuk zincir taşımalarımızın yoğunluğu da bunu işaret ediyor,” ifadelerini kullandı.
Dondurulmuş ürün üreten firmaların ihracatının yıl sonuna kadar artış gösterebileceğine dikkat çeken Çelikel, yurt içindeki taleplerin de ciddi oranda arttığını belirtti.
“Soğuk zincir taşımacılığı ciddi bir sınav verdi”
İlk korona virüs vakası görüldüğünden bu yana lojistik sektörünün ve soğuk zincir taşımacılığının ciddi bir sınav verdiğini vurgulayan Çelikel, “Belirli bir ısı derecesinde taşınması gereken ürünlerin son tüketiciye kadar sağlıklı ulaşabilmesi için, taşınma aşamasında oldukça dikkatli ve özenli davranılması gerekiyor. Başta dondurulmuş ürünler olmak üzere süt, peynir, yoğurt ve et gibi temel gıdaların tedarik akışı bu dönemde daha önemli hale geldi,” değerlendirmesinde bulundu.