Önde gelen fonksiyonel gıda bileşenleri üreticilerinden BENEO, pirinç nişastasına karşı artan müşteri talebini karşılamak üzere Wijgmaal tesisinin üretim kapasitesinde %50 artış yapacağını duyurdu. Bu yatırım, Mart 2022’ye kadar kapasitenin artmasını sağlayacak olan 50 milyon € değerinde iki aşamalı bir genişleme sürecini kapsıyor.
BENEO, kaplamalı şekerleme gibi uygulamalarda doğal ve temiz etiketli ürünlere yönelik artan talebin, Avrupa ve Amerika dahil olmak üzere mevcut büyük pazarlarda yoğunlaşacağını öngörüyor. Pirinç aşina olunan ve tanınabilir bir ürün olarak kabul ediyor ve dünya çapında tüketicilerin %61’i pirinç nişastasını doğal ([i]) görüyor. Bu durum pirinci doğal ve daha temiz etiketli ürünlere karşı artan eğilimi karşılayan ürünlerin geliştirilmesi için ideal bir bileşen haline getiriyor.
Roland Vanhoegaerden (Operations Managing Director Speciality Rice Ingredients at BENEO – Özel Pirinç Bileşenleri, Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür) bileşen işinin doğasının uzun vadeli düşünme ve ekonomik dayanıklılık olduğunu belirtiyor. “Hem doğal hem de organik büyümenin yanı sıra yeni proje ve uygulamalarla gelen pirinç nişastası talebi nedeniyle, temel olarak bu yatırımın değerine inanıyoruz. Öz güvenimizin temel dayanaklarından biri, gıda üreticilerinin yapay katkı maddelerinden uzaklaşıp yerine pirinç nişastası gibi doğal alternatifleri tercih etmelerini sağlayan ‘temiz etiket’ trendi.”
Pirinç nişastası, çok ince parçacık boyutu nedeniyle kaplamaların yüzeyindeki tüm mikro gözenekleri doldurabiliyor. Bu “pürüzsüzleştirme etkisi”, üretim işlemi sırasında özellikle şekerleme imalatçıları için faydalı, çünkü kenarların çatlamasını veya parçalanmasını önleyerek stabil sonuçlar sağlıyor. Ek olarak, pirinç nişastası, parlak beyaz rengin aylarca korunmasını da sağlıyor.
1Ocak 2020’den beri, kaplamalardaki mikroskobik düzensizlikleri doldurmak için kullanılan titanyum dioksitin Fransa’da gıda ürünlerinde kullanılmasına izin verilmiyor. Bu katkı maddesinin yasaklanmasında diğer AB pazarlarının da Fransa’yı takip edebileceği beklentileri var. “Pirinç nişastası ile çalışmalara başlayan bazı büyük şirketleri halihazırda görüyoruz ve yakında bu artan talebi karşılamak için çok daha büyük bir kapasiteye sahip olacağız” diye açıklıyor Vanhoegaerden.
BENEO-Technology Center tarafından yapılan teknik denemeler, temiz etiketli pirinç nişastasının, fırınlanmış ürünler ve ciddi işlem koşullarına tabi tutulması gereken soslar ve evcil hayvan mamaları gibi ürünler de dahil olmak üzere çeşitli farklı uygulamalarda da önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.
Wijgmaal tesisi bölgede 160 yıllık gururlu bir geçmişe sahip ve BENEO, son yıllarda tesisin sürdürülebilirlik konusunda öncü olması için önemli yatırımlar yapıyor. Yükleme istasyonuna yakın zamanda yapılan bir yatırım, şirketin şimdi tesise bir değil iki mavna kabul edebileceği anlamına geliyor. Sonuç olarak, artık pirinç hammaddesinin üçte ikisi mavna ile ve sadece üçte biri kamyonla alınıyor. Vanhoegaerden “Bunun etkisi maliyet tasarrufunda, fakat aynı zamanda karbon emilimi ve trafiği de azalttığından çevreci bir etkisi de var. Fabrikamız kentsel bir alanın ortasında ve mavna kullanımını artırarak, mahalledeki yoğunluğu ve gürültü seviyelerini azaltabiliriz” diye açıklıyor.
Pirinç nişastası üretimi birkaç aşamadan oluşuyor: pirinci temizleme, ıslatma, öğütme, eleme, ayırma, drenaj etme ve son olarak kurutma. BENEO’nun Wijgmaal tesislerine yaptığı yatırım, üretim hattı sayısını ikiden üçe çıkaracak. BENEO yatırımının ilk aşaması, halihazırda mevcut olan hatlardaki üretim sürecinin son kısmında gerçekleşecek. Üçüncü bir kurutucu ve drenaj hattının kurulması, şirketin darboğazları azaltmasına ve verimliliği daha da artırmasına olanak tanıyor. İkinci genişleme aşaması, üretimin sürecinin ön ucunu, ıslatmadan başlayıp değerleme adımında nişastanın proteinlerden ayrıştırılmasına kadar olan bütün süreci içerecek.
Mevcut durumda 180 kişiyi istihdam eden tesis, genişleme süresince 20’ye kadar tam zamanlı çalışan alacak ve çevredeki serbest çalışan bakım ve mühendislik işçilerine daha fazla çalışma imkanı sağlayacak.
BENEO’nun Wijgmaal fabrikası, eski adıyla Remy Industries, Flanders bölgesinde gerçek bir gizli şampiyon. Fabrika, pirinç ürününün çoğunlukla Güney Doğu Asya’dan ithal edilmesine rağmen, dünya pirinç nişastasının yarısından fazlasının kaynağı. Üretim tesisi 1856 yılında Edouard Remy tarafından kuruldu ve 20. yüzyılın başlarına kadar ailenin elinde kaldı. 1990’lı yılların başlarında, bir Alman yatırımcı (Rutgers) modernleşme hareketinde Wijgmaal’daki operasyonel maliyetleri azaltan tamamen yeni bir nişasta hattı kurdu. Remy fabrikası 2001 yılında Alman merkezli Südzucker tarafından Raffinerie Tienen operasyonları yoluyla dolaylı olarak satın alındı. Südzucker, eski Orafti (Oreye, Belçika) ve Palatinit (Mannheim, Almanya) işletmeleriyle birlikte 2007 yılında yeni bir üç uçlu malzemeler iş birimi kurduğunda yeni kurulan BENEO Grubunun bir parçası oldu.
BENEO Hakkında: BENEO hindiba kökü, şeker pancarı, pirinç ve buğdaydan elde edilen fonksiyonel bileşenler sunar. BENEO, bir ürünün besinsel ve teknolojik özelliklerini geliştirme konularında ideal iş ortağıdır. Bileşenleriyle elde edilen en önemli besinsel faydaları; ‘daha az yağ’, ‘daha az şeker’, ‘daha az kalori’, ‘lif ilavesi’, ‘glutensiz’ olanakları, ayrıca enerji yönetimi, sindirim, kemik ve diş sağlığının yanı sıra süt ürünü alternatifleridir. Temel teknolojik faydaları; lezzetin ve yapının geliştirilmesine odaklanmasıdır. BENEO, beslenme bilimi ve regülasyonlar ile ilgili belirleyici görüşler sağlayan BENEO-Institute (BENEO-Enstitüsü) ve uygulama teknolojisi konusunda danışmanlık sağlayan BENEO-Technology Center (BENEO Teknoloji Merkezi) de dahil olmak üzere sahip olduğu benzersiz uzmanlık zinciri sayesinde, müşterilerini daha dengeli ve sağlıklı gıda ürünleri geliştirebilmeleri için aktif olarak destekler.
BENEO, Südzucker Grubu’nun bir bölümü olup yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlamakta ve Belçika, Şili, Almanya ve İtalya’da üretim birimleri bulunmaktadır.