Afrika dünyanın en büyük kakao üretim bölgesidir. Barry Callebaut’taki VP cocoa Africa’nın Başkan Vekili Jo Thys, çalışanların güvenliğine öncelik verirken ve hükümetin getirdiği önlemleri takip ederken kendisinin ve ekibinin kakao tedarikinin devam etmesini ve işlenmesini nasıl sağladıklarını açıklıyor.
Jo, COVID-19 sırasında Afrika’da iş sürekliliğinin nasıl olduğunu açıklayabilir misiniz? İlk öncelikleriniz nelerdi?
İlk düşüncemiz halkımızın güvenliğiydi ve bunu hızla değişen bir durumda ele almak zorunda kaldık. Dikkatimizi kendi çalışanlarımızın haricinde güvenlik ekiplerimize ve bize teslim edilen kamyon şirketlerinde çalışanlara gibi dış kaynaklı hizmetlere çevirdik.
Ev ofisi gibi alternatif çalışma düzenlemeleri, aniden evden çalışmak zorunda kalan herkesin bunu yapabilmesini sağlamak anlamına geliyordu. Bunu ele almak için, çalışanlarımızdan işyerinden ev ofise sorunsuz bir geçiş sağlamak için dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve veri paketleri gibi yeterli kaynakları sağlamamız gerekiyordu.
COVID-19 hakkında hükümet direktiflerinin müdahalesi, Afrika Bölgesi’ndeki ülkeler arasında farklılık gösterdi. Mesela, Fildişi Sahili’nde saat 21.00’de başlayan ve saat 05.00’de sona eren bir sokağa çıkma yasağı vardı, bu yüzden büyük soruyu ele almak zorunda kaldık – siteleri ve fabrikaları normal şekilde nasıl çalıştırırız? İlk adım sokağa çıkma yasağı etrafında çalışmak için vardiyaları tekrar oluşturmaktı. Bu yüzden vardiya ve fabrikadaki çalışma arkadaşlarımız, fabrikanın üretimini etkilemeden, on iki saatlik iki vardiya şeklinde tamamen farklı bir vardiya yapısı düzenlemek için birlikte çalıştılar.
Acil zorluklardan bahsettiniz, uyguladığınız yapıcı sorun yönetimi önlemlerine örnekler nelerdir?
Sosyal mesafe açısından, bunu yerinde yapmak nispeten kolaydır, ancak Afrika’daki toplu taşıma araçları, genellikle otobüsler, istisnai olarak hıncahınç doludur. Dolayısıyla, sosyal mesafeyi korumanın daha karmaşık bir problem olduğunu hayal edebilirsiniz. Bu yüzden, halkımızı evlerinden sitelere güvenli bir şekilde götürmek için özel olarak otobüs kiralamaya karar verdik.
Gana’da Akra, Tema ve Kumasi gibi şehirler kilitlendi ve KG meslektaşlarımız gibi kilit çalışanların Akra’daki evlerinden Tema’ya seyahat edemedikleri bir durum yaşadık. Bunu ele almak için Tema’da bulunan fabrikamızın yakınındaki tüm misafirhaneyi kiralamaya karar verdik. Bazı meslektaşlarımız 3 haftadır orada yaşıyor.
“Covid-19’a rağmen kakao büyümeyi durdurmadı. Yani hala kakao akışı gerçekten var ve biz hala satın alıyoruz.”
Kakao tedarikinde ve kakao dağıtımında durum nedir – ‘her zamanki iş’ midir?
Kakao yetiştiriciliği açısından, COVID-19’a rağmen kakao büyümeyi durdurmadı. Yani kakao gerçekten hala akıyor ve biz hala satın alıyoruz. Ancak ortak amacımız, çiftçi geçim kaynaklarını ve topluluklarını desteklemek ve ikincisi, ülke operasyonlarını kirletmeden tedarik faaliyetlerimize her zamanki gibi devam etmektir.
Genel olarak, kakao yetiştiren topluluklardan daha az trafik geçiyor. Daha az trafik, daha az nakit enjekte edildiği, restoranlar ve dükkanların açık olmadığı anlamına gelir. Bu sebeple yerdeki ekiplerimiz Fildişi Sahili, Gana, Kamerun, Nijerya ve Tanzanya’daki çiftçi topluluklarını desteklemek için çok çalışıyorlar. Mesela, tarım topluluklarına ek gelir sağlayan topluluklardan yerel olarak sabun alıyoruz, el yıkama ekipmanları, koruyucu maskeler, dezenfektan kitleri bağışladık ve COVID-19 önleyici tedbirlerin duyarlılık faaliyetleri ve hijyen faaliyetleri konusunda müşterilerimizle ve yerel hükümetle ortak olduk.
Ayrıca muhtaç ailelere gıda paketleri dağıttık ve buna içinde çalıştığımız ve içinde yaşadığımız topluluklardaki aileler de dahil. Gana’da, mesela fabrikamızın yakınında yaşayan yaklaşık 500 aileyi desteklemek için gıda paketleri bağışladık.
COVID-19 sırasında hiç ümit ışığı oldu mu?
Bu dönemde hissettiğim tüm Bölge Afrika takımının birbirine yaklaşmasıydı. Çalışanlarımız COVID-19 sırasındaki operasyonları destekleme, çalışma şekline adapte olma, farklı vardiya modellerine uyum sağlama veya sitelerimize yakın alternatif konaklamalarda kalma konusunda gerçekten tutkulu.
Halkımızın mahareti ve pratik zekası da şu anda parladı. Sitelerimizdeki ilave yıkama tesisleri, bunlar el yapımıdır. Bu süre zarfında iletişimin nasıl geliştiğini de gördüm. Durum ilerledikçe iletişim, çalışanlarımızı bilgilendirmek ve iş sürekliliğini sağlamak için kritikti. Her gün bir araya gelen sorun ekiplerimiz, iletişim kurmanın en iyi yolunun sitelerimizdeki e-posta veya duyuru panoları yoluyla değil, ekip Google Hangout grupları oluşturarak veya herkesi zamanında güncel tutmak için kısa mesaj yoluyla olduğunu keşfetti.
Ayrıca Ganalı hükümeti ile COVID-19 durumu konusunda çalışan danışma ekibinin bir üyesi olan sağlık görevlilerinden birini ziyaret ettik. İnsanlarımızı desteklemek için yaptığımız müdahaleleri gözden geçirdi ve aldığımız geri bildirimler, yaptığımız şeylerden çok etkilendikleri idi – halkımızı taşıyabilir, halkımıza kalacak yer sağlayabilir, onları güvende tutabiliriz. Bu çok gurur duyabileceğimiz bir şey.